Nervös, förväntansfull och ensam

Jag kommer ihåg hur det var när jag gick genom dörren till mitt första jobb.

Det var på 80-talet och jag skulle börja jobba på kulturförvaltningen i Umeå.

Jag var nervös som de flesta är när man börjar ett nytt jobb.

Jag var förväntansfull både inför att jobba men också att tillhöra de som arbetar med teater, musik och film.

Jag kände mig ensam, eftersom jag var den nya tjejen på kulturförvaltningen.

Andra dagen på jobbet gick jag genom dörrarna till kulturförvaltningen med självförtroende och säkerhet. Fortfarande förväntansfull men jag kände att jag tillhörde gänget som jobbade på kulturförvaltningen. Jag var en i gemenskapen.

Jag är säker på att du har upplevt en liknande eller kanske flera liknande situationer.

Först känner man sig ensam och sedan upplever man tillhörighet i gemenskap. Att tillhöra gemenskapen av likasinnade ger god självkänsla och gott självförtroende.

Många av oss har upplevt samhörighet och gemenskap på våra arbetsplatser. Arbetsplatser där vi arbetar med ett gemensamt syfte och mot ett gemensamt mål. En gemenskap där alla förstår varandra i processen att lära sig det nya jobbet. Man får till och med en mentor som ger stöd  till att förstå arbetsuppgifter, syften, mål och företagskultur.

Det som är bra med arbetsplatser är att du alltid har stöd runt dig. Det finns alltid någon att be om råd, att lyfta en fråga, få feedback av, som ser om du gör det du ska, någon fira framgångar med eller någon att bolla en idé med.

Kanske den största attraktionen med att bli entreprenör är friheten att få styra över sin egen tid. Inga arbetstider, ingen chef som säger vad ska ska göras och när det ska göras. Inga deadlines from hell. Ingen känsla av att vara undervärderad eller att man inte får använda hela sin kompetens inom jobbet. Aldrig mer underbetald.

Inte ensam längre som företagare

 Entreprenörer på Hubud, Ubud, Indonesien.

Men, med all den frihet som eget företagande innebär, kommer en stor utmaning: att hitta gemenskap med likasinnade, att kunna fråga om hjälp, bolla idéer, få feedback, ha en mentor och ha någon att fira framgångar tillsammans med.

Hur skapar du gemenskap med likasinnade när du är ensam företagare? Hur bygger du gemenskap när du är upptagen av att driva din verksamhet? 

Gemenskap med likasinnade entreprenörer är definitivt inte nåt som serveras på silverfat bara man har registrerat firman och börjat göra affärer. Det är något jag fick lära mig den hårda vägen. Jag startade mitt första företag 1986. I början gick jag en starta eget kurs och bokföringskurs men det var var och en för sig, ingen gemenskap. Vi var lämnade till att lära oss entreprenörskap på egen hand. Det fanns ingen att fråga om råd och jag kände  mig mycket ensam.

Den erfarenheten ledde till att jag insåg hur viktigt det är med möjligheten att be om råd, ställa frågor, få feedback, ha en mentor, bolla idéer och fira framgångar tillsammans! Sedan dess har jag arbetat med och byggt olika möjligheter till gemenskap för entreprenörer: inkubatorverksamhet, acceleratorverksamhet och nu ett virtuellt icke kontor för entreprenörer – Noffice (uttalas No Office).

Noffice är en gemenskap av likasinnade småföretagare som har målet att jobba mindre och tjäna mer. I Noffice träffas vi varje dag via en mötesplats på webben, vi lyssnar till inspirationsföreläsningar varje månad och vi deltar i Mastemindgrupper och Joint Venture grupper.

Hur skapar du gemenskap med andra företagare? Skriv i kommentarerna!

Jag vill bjuda dig på en gratis workshop om hur man gör för att jobba mindre och tjäna mer! Reservera din plats på workshoppen den 26 november här:

Ja, jag vill delta på workshop om att jobba mindre och tjäna mer.

Reservera din plats även om du inte kan delta, du får inspelningen från workshoppen via mejl.

Comments

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

7 kommentarer

 1. Hej Anna,
  Visst är det så som du beskriver att vi soloprenörer kan kännas oss ensamma ibland. Själv brukar jag besöka olika nätverk för både män & kvinnor, tycker att det är mycket givande. Dessutom sitter jag numer tillsammans med 8 st andra tjejer som är soloprenörer. Jag möter mina arbetskamrater varje dag och det är guld värt!

  Ha det fint Anna!

 2. I simply want to tell you that I’m very new to blogs and certainly liked this blog. Most likely I’m want to bookmark your blog post . You definitely have fantastic articles. Regards for revealing your blog site.

 3. I simply want to say I’m newbie to blogs and definitely enjoyed you’re blog. Almost certainly I’m going to bookmark your website . You definitely have terrific article content. Thanks for sharing your blog.

 4. I just want to tell you that I’m beginner to blogs and seriously liked you’re website. Likely I’m likely to bookmark your website . You amazingly have remarkable writings. With thanks for revealing your web-site.

 5. You can certainly see your skills in the work you write. The sector hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. All the time follow your heart.

 6. I just want to tell you that I’m newbie to blogging and truly enjoyed your web-site. More than likely I’m likely to bookmark your website . You really have tremendous writings. Bless you for sharing with us your website.

 7. I simply want to say I’m beginner to weblog and actually savored this page. Very likely I’m likely to bookmark your blog . You actually have awesome writings. Thank you for sharing your web site.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.