Den här artikeln handlar om att söka andras godkännande och mindervärdeskomplex. Detta är den nionde, i en serie om femtiotvå artiklar, om medberoende och företagande. Först ett par ord från livet som digital nomad.

Den här veckan har jag spenderat i Köpenhamn. Jag har träffat familj och vänner och bland annat varit på hockey. Helt otippat då det gäller mig, är inte intresserad av sport. Faktum är att jag och min bror, som är sportintresserad, har en pågående dialog kring sport där vi har olika åsikter.

Och den här gången, hockey i Köpenhamn, så hade jag kul och såg hur lagsport tränar en för samarbete i yrkeslivet. Jag såg hur var och en hade en specifik uppgift, hur de bytte av varandra och hur de vässade sin del till perfektion, hur de som inte kunde hålla sitt temperament i styr åkte ut och hur viktigt det är med pepp från hejarklacken. Alla borde ha en hejarklack! Som spelar på stora trummor!

Hockey i Gentofte, Köpenhamn.

Att öka andras godkännande, mindervärdeskomplex och företagande

Att söka andras godkännande har två sidor. Den ena är att det sporrar och motiverar oss att söka kunders godkännande, familjens godkännande, affärspartners godkännande, ibland till och med konkurrenters godkännande.

Den andra sidan är att det är helt omöjligt att få allas godkännande. Man springer runt som en ekorre i ekorrhjulet och försöker få godkännande från alla håll och inget blir gjort.

Och man blir arg och sur när man gjort allt man gjort och inte får godkännandet.

Kanske är du som jag och känner dig oälskad om du inte får godkännandet.

Det här beteendet är typiskt medberoende. 

Att söka andras godkännande gör att du lämnar bort makten till andra över hur du agerar, tänker, känner och mår. Andra kan aldrig bära tyngden av det.

Det är att undvika sitt ansvar som ledare i ditt företag att lägga tyngden av godkännande på andra.

Du gör dig mindre än vad du är, det är ett mindervärdeskomplex. Ofta kommer det med motsatsen som ett brev på posten. Omnipotens. Vilket betyder att man tror att man kan påverka mycket mer än vad man kan.

Man tror att man kan påverka någon till att godkänna ens beteende, tankar, känslor och hur man mår. Man sätter igång att manipulera för att få resultatet godkännande.

När man manipulerar vill folk ännu mindre godkänna. Mindervärdeskomplexet växer.

Vägen ur detta ekorrhjul är att kliva fram, äga ditt eget godkännande och släppa kontrollen av vad andra godkänner eller inte.

Det finns en suverän bok som jag läser tillsammans med mitt team. Den heter Boundaries. Det är mycket Gud och bibeln i boken, jag bryr mig inte om det, tänker mer att gränser är något vi haft problem med att sätta i mins 2000 år. Vi är i gott sällskap.

Hur ger du dig själv godkännande?

Detta är en artikel i en serie om femtiotvå artiklar om medberoende och företagande. Här finns organisationen för medberoende.

Nästa vecka läser du om att erkänna misstag och företagande.

Kom till gratis webinar om de 7 stegen till framgång!

Klicka här och reservera din plats: https://app.webinarjam.net/register/476/26421e8755

Kom till gratis webinar på engelska om att sätta mål som är inom din kontroll:

Klicka för att reservera din plats här: https://app.webinarjam.net/register/476/e8bd029970

Jag bjuder dig på fri utbildning varje söndag! Klicka här: https://annaaberg.se/fri-utbildning/