Den här artikeln handlar om  ett vanligt medberoendemönser – att tillåta missbruk av människor, tid och pengar  för att distrahera från närhet och kontakt. I artikeln diskuterar jag vad den här typen av beteende gör för företagandet. Men förs ett par rader från livet som digital nomad.

I veckan reste jag från London, stannade i Stockholm en dag och föreläste för Business in Heart, innan jag landade i Umeå.

Jag och Evakarin Wallin föreläste om att vända självsabotörer till självhjälpare. Det var jätteroligt! Vår första föreläsning för boken som kommer i januari.

Du kan förbeställa boken här: https://www.adlibris.com/se/bok/skapa-ditt-dromliv-hur-du-vander-sjalvsabotor-till-sjalvhjalpare-9789187595776 

Vill du att vi kommer och föreläser? Håller workshop? Skicka mig ett mejl på anna.aberg @ annaaberg.se. Vi kommer gärna till din stad och föreläser!

Så här fin är boken om att vända självsabotörer!

Om att tillåta missbruk av människor, tid och pengar

Som medberoende har vi lärt oss att nära kontakt med människor betyder smärta. Vi undviker nära kontakt med alla medel samtidigt som det är vad vi allra helst vill. En paradox som heter duga!

Vi skapar strategier för att få nära kontakt under radarn. Några exempel på strategier för nära kontakt under radarn som samtidigt skyddar mot nära kontakt är att:

  1. tillåta missbruk av andra människor. Som medberoende tillåter vi andra att missbruka vår energi och vårt förtroende. Exempel i affärer är när vi låter kunder, anställda och affärspartners utnyttja oss. Vi jobbar extra mycket, ger extra mycket och tar för lite betalt. Den här strategin gör att vi får kontakt men efter ett tag känner oss utnyttjade. Perfekt strategi för att ta energi under radarn och sedan separera när vi kommer för nära.
  2. tillåta missbruk av tid. Att tillåta missbruk av tid är att tillåta andra och sig själv komma för sent, lägga schema med för många arbetsuppgifter på för lite tid, att missbedöma tider för leverans mm. Den här strategin skapar konflikter, vilket också är närhet och kontakt om även negativ.
  3. tillåta missbruk av pengar. Att tillåta missbruk av pengar är till exempel att inte veta när räkningar och skatter ska betalas, att blanda samman privat- och företagets ekonomi  eller att inte veta vilka kostnader och inkomster man har i verksamheten. Förvirring kring pengar gör oss räddningsbara för andra att rädda oss. Vi skapar kontakt under radarn då kriser uppstår och andra måste rädda oss.

Tillåter du missbruk av andra människor, tid och pengar?

Detta är en artikel i en serie om femtiotvå artiklar om medberoende och företagande. Här finns organisationen för medberoende. 

Det finns även 12 stegsprogram för företagare som är i skuld och/eller har ett beteende av att tjäna för lite, DA.

Nästa vecka läser du om att trycka ner känslor och behov för att undvika känslan av sårbarhet.

Jag bjuder på fri utbildning varje söndag! Klicka här: https://annaaberg.se/fri-utbildning/