Den här artikeln handlar om att använda skuld och skam i entreprenörskapet. Det är en artikel i en serie om femtiotvå om medberoende och företagande. Men först några rader om livet som digital nomad.

Jag är i Umeå! Härligt att vara här och spendera tid med familjen. Min dotterdotter fyller snart ett år och jag vill vara en del av hennes vardag och letar lägenhet i Umeå.

Jag vill bo här och i London och resa! Jag vill ha allt. Har ingen aning om hur det ska gå till. Min erfarenhet är att när jag talar om vad jag vill ha så brukar det visa sig hur det ska lösa sig. Jag behöver inte veta allt 🙂

Drömmer om en femma Öst på stan i Umeå som jag delar med tre entreprenörer. Drömmer om att vi mediterar, gör skrivövningar och yoga tillsammans. Att vi spelar Cashflow och har intressanta föreläsningar och event som för våra företag framåt.

I London har jag ett par erbjudanden om att bo i såna kollektiv.

Håll tummarna att drömmarna slår in!

Här vill jag ha en femma och bo med tre entreprenörer!

Om att använda skuld och skam

Så skämmigt att prata om skuld och skam. Dessutom tillsammans med företagande!

Jag skäms att synas. Tycker det är urjobbigt att se mig själv på bild och film. Samtidigt gillar jag det. Dubbel skam.

Jag skäms att sälja. Tycker att jag borde typ klara mig utan att sälja. Samtidig som jag älskar att sälja, skäms att jag älskar att ha pengar. Dubbel skam.

Jag sätter mig i situationer där jag tagit emot hjälp och förmåner och tycker att jag har skuld att att betala. T ex att någon har delat mina inlägg i sociala medier, då borde jag dela deras inlägg.

När jag är driven av skuld och skam känns det obekvämt att vara i min närhet.

När jag är driven av lust och glädje känns det avslappnat och glädjefyllt att vara med mig.

Jag ser hur mitt medberoende skapar skuld och skam som drivkraft. Skulden och skammen driver mig samtidigt som den bygger ett inre fängelse där jag hela tiden iakttar och bedömer vad jag säger och gör. Min inre kritiker håller mig i järngrepp.

Medberoende är missbruk av kontroll. För att nå känslan av kontroll behöver jag skapa upplevelsen av att vara utom kontroll för att ”ta kontrollen”. Upplevelsen att ta kontroll håller bara ett litet tag. Sedan behöver jag mer, och mer och mer. Precis som vilket annat missbruk som helst ökar det med tiden.

Skuld och skam skapar illusionen av kontroll. 

En liten bit i taget väljer jag lusten och glädjen. En liten bit i taget.

Den inre kritikern är en av många självsabotörer. Vill du också hitta dina självsabotörer och vända dom till självhjälpare? Kom med på 30 dagar av att vända självsabotörer till självhjälpare. Klicka här:

Vänd självsabotörer till självhjälpare.

Detta är en artikel i en serie om femtiotvå artiklar om medberoende och företagande. Här finns orgnisationen för medberoende. 

Det finns även 12 stegsprogram för företagare som är i skuld och/eller har ett beteende av att tjäna för lite, DA.

Nästa vecka läser du om att vägra samarbeta, kompromissa eller samarbeta.

Jag bjuder på fri utbildning varje söndag! Klicka här: https://annaaberg.se/fri-utbildning/