Om att hjälpa den som vill ta livet av sig – suicidprevention

Gör du skillnad?

Gör du skillnad? Brinner du för att göra skillnad? Får jag intervjua dig?

Så skrev jag på facebook för ett par veckor sedan. Jag fick 70 svar! Svaren fortsätter att strömma in.

Jag läser bidragen, känner vördnad, värme och glädje att få ta del av alla som gör skillnad.

I min förändring till Frihet 2.0, som innebär att jag vill göra skillnad, vill jag undersöka vad det innebär att göra skillnad. Jag vill bli inspirerad, se att göra skillnad från olika perspektiv, lyfta fram de som gör skillnad, se projektidéer, samskapa, dela och inspirera fler till att göra skillnad

En artikel om dagen kommer att publiceras om att göra skillnad. Publiceringen fortsätter så länge artiklar kommer in.

Vill du också vara med? Mejla: anna.aberg @ annaaberg.se skriv Att göra skillnad i rubrikraden så skickar jag dig frågorna.

Om att hjälpa den som vill ta livet av sig – suicidprevention

Jag heter Lotta Halvardsson Ekdahl, fyller 50 i sommar och arbetar som samordnare och utbildningsansvarig hos Suicide Zero.

Jag gör skillnad på flera sätt.
Dels genom mitt arbete som handlar om att utbilda i suicidprevention och sprida kunskap om hur enkelt det faktiskt är att hjälpa en medmänniska.
Dels genom mitt företag Le Liv där jag främst gör skillnad genom min inspirationssida på Facebook Le Liv går också att boka för föreläsningar om metoden ACT och suicidprevention men också för inspirationsdagar där jag hjälper individer och grupper att hitta tillbaks till glädjen och kraften.
Ända sedan jag var liten har jag varit intresserad av människor. Min pappa och jag hade många och långa diskussioner om alla människor rätt till livet och till människovärdet. I tonåren mådde jag mycket dåligt och hade ångest och oro. Det följde mig in i vuxenlivet och jag sökte mig till utbildningar och yrken där man arbetar med den psykiska hälsan. Jag har upptäckt att genom att hjälpa andra så hjälper jag samtidigt mig själv.
Det bästa med att hjälpa människor är den enorma glädje jag känner när jag märker att jag kunnat göra någon skillnad i någons liv. Jag arbetade en tid som volontär på Minds självmordslinje och det var fantastiskt att uppleva hur förhållandevis enkelt det var att hjälpa någon. Dessutom fick jag samtidigt perspektiv på mitt eget liv och mina problem när jag arbetade med att hjälpa andra. Det var nyttigt.
Mina tre råd:
1) Håll det enkelt. Vi tror ofta att man behöver vara utbildad och professionell för att hjälpa en annan person. Det stämmer inte. Ställ de frågor du skulle velat få. Visa den empati och omtanke du skulle velat ha. Det gör underverk!
2) Utgå inte från att någon annan redan gjort saker eller hjälpt till. Samhället har problem med ”någonannanism”.
3) Använd humor. Det underlättar både för dig själv och avdramatiserar saker. Människor kommer att ha lättare att prata med dig om du har en mer avspänd inställning.

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →