Tre generationer av att göra skillnad – att göra världen vackrare!

Gör du skillnad?

Gör du skillnad? Brinner du för att göra skillnad? Får jag intervjua dig?

Så skrev jag på facebook i måndags. Jag fick 55 svar! Svaren fortsätter att strömma in.

I min förändring till Frihet 2.0, som innebär att jag vill göra skillnad, vill jag undersöka vad det innebär att göra skillnad. Jag vill bli inspirerad, se att göra skillnad från olika perspektiv, lyfta fram de som gör skillnad, se projektidéer, samskapa, dela och inspirera fler till att göra skillnad

En artikel om dagen kommer att publiceras om att göra skillnad. Publiceringen fortsätter så länge artiklar kommer in.

Vill du också vara med? Mejla: anna.aberg @ annaaberg.se skriv Att göra skillnad i rubrikraden så skickar jag dig frågorna.

Perkeringshuset Parketten som sprider glädje, jämlikhet och kärlek.

Tre generationer av att göra skillnad – att göra världen vackrare!

Jag har väl alltid brunnit för att göra ”världen lite vackrare”.

Min mormor Anna i Luleå var ett original på många sätt. Hon var mycket snäll och väldigt social men också en krutgumma. Bland annat  tog hon med mig som liten runt i staden Luleå till  ”ölfarbröderna på parkbänkarna ” Hon gav dem pengar eller mat. Mormor kunde bjuda hem främlingar hon mötte på tåget och köpte blommor till kassörskor hon tyckte hade varit trevliga 🙂

Hon gjorde alltid som hon ville.

Gick mot rött på övergångsställena också.

Kanske något planterade dig där hos mig …  Hon sådde ett frö.

Min pappa, som jag inte växte upp med, men besökte då och då under min uppväxt och mer i vuxen ålder, hade ett hjärta av guld. Om någon  ”mindre bemedlad” sa att han hade fin jacka eller tröja, så tog han av sig den och gav bort den.

Min mamma hon … gifte om sig och fick en dotter med honom (min syster).

Jag och min bror har en annan pappa. Sedan skiljde de sig också.

Det gick många år innan hon träffade en ny man. Då var jag och brorsan utflugna sedan länge.

Varje högtidshelg semester julaftnar osv bjöd mamma allas pappor och oss barn till henne.

Två pappor och en ny man …

För som hon sa ”ingen ska sitta ensam ” på sådana helger.

Till oss barns glädje var vi alla samlade. Ja, även mormor och morfar såklart. Och oftast många andra kända och okända …

Mormor var Patriarken i familjen. Hon dog 102 år gammal kärnfrisk men … gammal och kroppen la bara av. Tror hon levde så länge för hon var så snäll och lycklig 🙏

Mamma bjöd alltid hem kända och okända men ensamma till oss på julaftnarna, som sagt ingen ska vara ensam sådana högtidshelger.

Mamma var också stödfamilj och hade fosterbarn som bodde hos henne.

Jag, Susanne, äldsta dottern, har tagit vid och gjort samma sak.

Stöd och kontaktfamilj, god man åt äldre och ensamkommande barn och ungdomar. Jag har haft flera ungdomar hos mig under 15 års tid, sedan min son var liten. Det var bra för honom som mitt enda barn att få se och lära sig att dela med sig.

Lång historia kort: Jag har bott i Australien, var gift,  födde min son där (han är 28 år nu) och jobbat i flera länder i Europa och rest i Indien och bott på franska rivieran. Jag har sett mycket.

Rikedom-fattigdom. Och detta har gjort mig ödmjuk och gett mig insikter. Ja man blir formad av uppväxt och livet.

Startade ett soppkök 2012 i Umeå.

Spred suspendera coffe.

Spred Batman väskorna som en ”Pay it forward ide’ med en logga min son ritade när han var liten. Den blev min logga på de välgörande kylskåpen som jag spred i landet.

Målade en ”Bat i världen ” serie, (en rättvis hjälte) till förmån för de som inget har. Ger bort en del för varje såld målning.

Sålde in en konstidé till Upab och gjorde om parkeringshuset Parketten i Umeå city och valde mina medarbetare, de jag tyckte behövde det som mest, långtidssjukskrivna. De som behövde komma ut i ett socialt sammanhang och hade en psykisk handikapp hemlösa och arbetslösa osv. Tillsammans satte vi färg på något stort och grått och gjorde det lite bättre tillsammans för staden och för oss.

( Invito Umf Costas Ica Gourmet bjöd oss alla varje dag på fika frukt kaffe och goda luncher På deras restauranger 😍) det enda målet mat en del fick den dagen.

Vi fick en bra gemenskap och sammanhållning.

Och några fick anställning och bostad genom detta eftersom jag knöt ihop alla mina kontakter och sammanförde dem i projektet.

Sedan har jag samlat ihop kläder och skor under många år. Umeåborna kontaktar mig och lämnar kläder. Jag delar ut på stan.

Jag hittar på olika projekt för att underlätta för människor. Att hjälpa för det ska vara enkelt att … hjälpa.

Många vill hjälpa till men vet inte med vad och hur.

Jag har försökt att vara en länk mellan företag och ”folket” och mina olika idéer har blivit plattformar för det.

Fick ett hederspris av Rotary. ”Omtanke utan baktanke”

Har haft föreläsningar på Stadsmissionen i Skellefteå och på Odd Fellow och Rotary.

Om hur vad och varför vi måste hjälpas åt mer och bättre, vikten av samarbete för framtiden och människors välmående. För folkhälsan helt enkelt.

Sedan har jag varit engagerad i tidningen Vasaplan flera år. Nu är jag ordförande för tidningen som är framtagen för att hjälpa de som inget har och de som försöker ta sig ur ett missbruk.

Har arbetat som svenskalärare på ett flyktingboende lärare i Stockholm och nu är jag klassföreståndare på en skola här i Umeå.

Och på fritiden … samlar jag in kläder och ger bort, målar och ger bort en del för varje alster i form av mat och ger bort till de som behöver det.

Just nu hjälper jag några ungdomar från Pakistan till jobb via mina kontakter.

Har haft stora matbuffeer i staden för 150 hungriga ensamma ensamstående hemlösa osv. På högtidshelger har frivilliga hjälpt till att servera. Fått låna Vasakyrkan i centrum och många restauranger i staden har bjudit på all mat 🙂

Ja… jag kan skriva ganska mycket. Det blir en hel del eftersom jag har gjort detta under så  många år.

Jag vill sätta ”färg” och göra skillnad med konst och humanitärt arbete. Det gör faktiskt skillnad.

Med vänlig hälsning,

Susanne Love’n

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →