Vänt kärlekslös trend

Gör du skillnad?

Gör du skillnad? Brinner du för att göra skillnad? Får jag intervjua dig?

Så skrev jag på facebook i måndags. Jag fick 55 svar! Svaren fortsätter att strömma in.

I min förändring till Frihet 2.0, som innebär att jag vill göra skillnad, vill jag undersöka vad det innebär att göra skillnad. Jag vill bli inspirerad, se att göra skillnad från olika perspektiv, lyfta fram de som gör skillnad, se projektidéer, samskapa, dela och inspirera fler till att göra skillnad

En artikel om dagen kommer att publiceras om att göra skillnad. Publiceringen fortsätter så länge artiklar kommer in.

Vill du också vara med? Mejla: anna.aberg @ annaaberg.se skriv Att göra skillnad i rubrikraden så skickar jag dig frågorna.

Yvonne Kjellsson som skapar kärleksfulla miljöer.

Vänd kärlekslös trend

Jag är en trotsig melankoliker, utvandrad smålänning, mamma till två och mormor till tre, vädur, badnörd, musikälskare, författare och lärare.

För det första gör jag skillnad genom att jag har vänt den kärlekslösa trenden i min ursprungsfamilj. Jag bestämde mig när jag var gravid för första gången, 20 år gammal. Jag visste inte HUR, bara ATT. Det har inte varit lätt alla gånger men jag vågar påstå att jag har lyckats.

För det andra gör jag skillnad genom att vara ett levande exempel på att det är möjligt att göra gott fastän man själv har haft det svårt. Lång berättelse i kortformat: sektliknande och kärlekslös uppväxt som jag lämnade när jag var 16 år och därefter vandrade rakt i armarna på en tung missbrukare och diagnosticerad psykopat. Med honom fick jag mina två barn. Efter en dramatisk skilsmässa, träffade jag en ny man och hamnade ur askan i elden. När jag lämnade honom var jag en skugga av mig själv, jag ägde inte en tanke/känsla/åsikt som var min egen. Jag har jobbat jättemycket med mig själv på olika sätt och förstås med andras hjälp, för att så småningom kunna landa stadigt i mig själv. Under många år klandrade jag mig själv hårt för min ”klantighet”, idag vet jag bättre.

Jag gör skillnad genom att jag berättar min historia i två böcker (en tredje och avslutande skriver jag på just nu) om dessa åren i mitt liv. Jag vet genom respons från mina läsare att jag har gjort skillnad genom att sätta ord på hur det var. Jag hoppas och tror att jag genom mina böcker kommer fortsätta att göra skillnad, inte minst genom att hedra min egen resa och utveckling och på så sätt ge hopp till andra i besvärliga situationer. Det ÄR faktiskt möjligt att göra gott och att må gott, trots tuffa förutsättningar!

Jag gör även skillnad genom det som har varit mitt arbete de senaste cirka tio åren, nämligen att hålla utbildningar/kurser för människor som behöver hjälp och verktyg för att hitta sin väg vidare i livet.

Min ursprungliga drivkraft att skriva och berätta, var mina egna erfarenheter av hur det är att inte få vara barn när man är barn och få utvecklas under kärlek i sin egen takt. Jag brinner fortfarande för att sätta strålkastarljuset på de barn som växer upp under begränsande förutsättningar. Det kan vara, som i mitt fall, fanatiskt religiösa föräldrar. Men det kan också vara barn vars föräldrar missbrukar alkohol/droger/spel/relationer, barn vars föräldrar dränker sig i arbete, barn som blir utsatta för övergrepp, växer upp i fattigdom eller krig, för att ta ytterligare några exempel.

Jag brinner för att göra skillnad på just detta sätt eftersom det berör mig själv djupt och känns rätt, att ta bort munkavlen och berätta hur det var för mig. Det känns också oerhört gott i hjärtat uppleva att mina erfarenheter inte har varit förgäves, att det går att ”vaska guld” även ur det svåra. Dessutom får jag chans att blomma och använda min gåva att måla med ord, till att göra skillnad för både mig själv och andra.

Mina tre bästa råd för den som vill göra skillnad är:

– din erfarenhet, talang och gåva är unik = det du gör behövs

– om inte du gör det, blir det inte gjort

– det finns inget facit, just do it!

Tack för möjligheten att sätta ord på det här – guld värt!

Varma hälsningar

Yvonne Kjellsson

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →