Välj rätt digital affärsmodell! Vilken passar dig?

I den här artikeln lär du dig

 • Vad en digital affärsmodell är
 • Vilka digitala affärsmodeller som finns
 • Vilken digital affärsmodell som passar dig bäst

En affärsmodell är hur du tjänar dina pengar. I grunden finns två affärsmodeller:

 1. att tjäna pengar på egna produkter eller tjänster
 2. att tjäna pengar på andras produkter eller tjänster

Affärsmodell

Du kan tjäna dina pengar online eller offline. Du kan sälja lokalt eller över hela världen. Några grundläggande digitala affärsmodeller är:

 • mäkling
 • annonsering
 • informationsprodukter
 • butik
 • tillverkare
 • affiliate
 • gemenskapsföretag
 • prenumeration
Källa: digitalenterprise.org

Mäkling är att mäkla mellan köpare och säljare. Det kan vara att mäkla hus, arbetstillfällen, eller helt annat som Taskrabbit som mäklar tjänster mellan grannar.

Mäklarssidor jag ofta använder är airbnb.com som mäklar mellan bostadsägare och de som vill hyra en semesterbostad, Tripadvisor som mäklar mellan hotell, restauranger och turister.

Mäkling passar dig som har goda kontakter inom de två grupperna som behöver varandra. Goda kunskaper inom det område som ska mäklas underlättar.

Att skapa en sajt med många besökare gör att du kan sälja annonsering. Många tidningar försörjer sig på annonsering.

Annonsering passar dig som vet hur man driver trafik till en sida.

Informationsprodukter säljer fantastiskt bra på webben. Exempel på informationsprodukter är utbildningar, workshops, webinarier och böcker.  Här är exempel på vår egen digitala utbildning Digitala Affärsmodeller . Här är en hel utbildningsplattform – Udemy. Böcker säljs online via Adlibris, Bokus och liknande. Det går fint att självpublicera via Elib eller Vulkan. 

Informationsprodukter passar dig som har kunskap inom ett område som löser ett problem för en tydlig målgrupp. Passar dig som vill automatisera dina inkomster i hög grad.

Att sälja via butik på webben går utmärkt! Du kan kapa e-handel direkt som plugin i WordPress eller köpa helhetslösningar såsom Texttalk.

Passar dig som har produkter som löser ett problem för en specifik målgrupp.

Att vara tillverkare av produkter och tjänster betyder att du tillverkar själv och säljer via egna källor och via återförsäljare. Ett exempel är Rapunzel of Sweden som gör egna hårförlängnings- och hårprodukter. Du tjänar mest pengar genom att  äga dina produkter, inklusive informationsprodukter.

Passar dig som har, eller är villig att lära, kompetensen att tillverka produkten. Många tillverkningsprocesser kräver tid och kapital. Digitala produkter kräver tid, sällan kapital.

Affiliate betyder att du säljer andras produkter och får en kickback. Det kräver att du har en större publik online för att det ska ge en bra inkomst. Bloggare som Blondinbella och Underbara Clara har tillräckligt med publik för att tjäna bra med pengar på affiliateavtal. En annan, som jag beundrar, är Pat Flynn. Pat tjänar pengar på afflilate och vet hur man bygger en stor publik. Lyssna till hans podcast!

Affiliate passar dig som har eller vet hur du skapar en stor publik.

Gemenskapsföretag eller crowdsourcing är en spännande affärsmodell som går ut på att man tillsammans skapar inkomster. Exempel på crowdsourcing är Kickstarter för att samla in finansiering för nystartade företag, 99designs designers tävlar och skapar din logga och zipcar som hyr ut bilar.

Gemenskapsföretag passar dig som har förmågan att knyta samman personer kring ett gemensamt ämne eller problem.

Prenumerationer är ett smart sätt att ta betalt på då kunden upprepar betalningen t ex varje månad för uppdateringar. Man prenumererar på t ex informationwebbhotell, te eller presenter!

Passar dig som vill automatisera dina inkomster i hög grad.

Att sälja service kan vara t ex coaching via Skype, Virtuell Assistans, bygga webbsidor, lektörsläsning, transport till och från flygplatser eller transkribera texter. Bara fantasin sätter gränser för vad man kan erbjuda!

Passar dig som älskar att ge service och hjälpa människor.

I min verksamhet använder jag flera olika affärsmodeller. När en går dåligt går en annan bra 🙂  Jag har informationsprodukter, prenumerationer och säljer service. Vilken digital affärsmodell passar dig?