I den här artikeln bjuder fyra digitala nomader på sina berättelser om hur det är att leva drömlivet.

Idag är det sista dagen i Ubud, Bali. Imorgon bär resan vidare till Malta. Jag längtar redan tillbaka hit 🙂 Det ska bli underbart att stanna här i flera månader nästa vinter. Ett tag tänkte jag skippa Spanien och El Camino och åka hit redan i september. Men, jag har velat gå El Camino i flera år – jag kan inte skjuta upp det en gång till. El Camino kommer att bli en fantastisk upplevelse som jag har med mig när jag kommer till Ubud i januari 2015.

Dagens lektion i uppdragsutbildningen är en lektion för att inspirera. Som du kanske vet skriver jag en bok om att leva som digital nomad. I veckan har jag sammanställt intervjuer med andra digitala nomader. Det är fantastiskt intressant att läsa om deras liv och jag vill dela med mig av den inspirationen till dig.

Min förhoppning är att du ska hitta delar av hur du vill leva ditt drömliv.

I den här artikeln får du följa:

  • Helene Kolseth, författare
  • Stefan Wallner, arkitekt
  • Marie Hagberg, PR Geni
  • Jörgen Stenberg, biltestning och författare

Du kommer att få exempel på olika sätt att leva, starta sitt drömliv och försörja sig på.

Digitala nomader HeleneHelene Kolseth

Det hela var en ganska lång process som började med att jag ville förändra min jobbsituation och det i sin tur gjorde mina sinnen öppna för att se möjligheter som ledde till en ny karriär.

För några år sedan läste jag programmet Utveckling av e-tjänster på distans, mest för att jag tänkte ha nytta av det i mitt arbete som anställd, för att lättare kunna prata med IT-avdelningen och veta vad man kan göra och kräva. En kurskamrat, Helen Wohlin Lee, och jag spånade samtidigt idéer om tjänster på nätet. Jag hade tidigare också läst italienska på distans och kursen var väldigt bra, med en känsla av närhet till lärarna och de andra studenterna. Vi använde bland annat en virtuell värld, där vi gick in som avatars och hade muntliga övningar/diskussioner i grupp. Helen och jag pratade mycket om vad man skulle kunna jobba med eller utbilda i på nätet för att själva vara oberoende av plats och rum.

När vi skulle opponera på varandras examensarbeten och jag läste igenom hennes rapport hittade jag en länk till Multimanus webbplats. Jag klickade på länken och fick se ett inlägg om att en skrivkurs med Johanna Wistrand skulle starta om bara ett par dagar. Sista datum för anmälan hade just gått ut, men jag mejlade direkt och frågade om det fanns möjlighet att komma med ändå. Jag struntade i att jag redan både studerade och arbetade heltid – jag hade ju alltid velat gå på skrivkurs! Tidigare i livet hade jag bara sett dyrare alternativ, där det krävdes att vara fysiskt på plats långt ifrån min lilla stad. Jag fick tidigt fyra små barn, så det hade varit svårt, inte minst ekonomiskt. Men, nu öppnade sig en hel värld av kurser och likasinnade på nätet.

Det har alltid varit en dröm för mig att kunna vara utomlands så ofta jag vill och att skriva. Men, som för så många andra, kommer annat i livet emellan och man lägger sina drömmar på hyllan.

När jag hade börjat på Johannas kurs kändes som jag kommit hem efter att ha varit på villospår i så många år och inte skrivit mycket för egen del. Jag fortsatte gå ett par till kurser och var med i hennes skrivarklubb. Så hörde jag av någon att det var brist på copywriters och anmälde mig till en kurs på Berghs School of Communication. Jättekul! Jag började på allvar fundera på att försöka försörja mig på skrivande. Och varför hade jag inte gjort det här tidigare, var en fråga jag ställde mig.

Jag gick copywriting 1 och 2 på distans, med två fysiska träffar per kurs. I samma veva förändrades min tjänst på jobbet till det sämre på rund av sparkrav och det kändes inte värt besväret att pendla 2 x 8 mil om dagen. Men skulle jag våga ta steget att säga upp mig?

Så var jag på en föreläsning med Mattias Åkerberg (känd copywriter) och Navid Modiri (artist, entreprenör och kommunikationskonsult) och vi i publiken fick frågan om vad vi helst skulle vilja förändra och vad vi skulle vilja göra istället. Spontant svarade jag att jag skulle vilja kunna sitta i förmiddagssolen på ett kafé med min dator och jobba. När jag hade sagt det högt, så var det som om det blivit en sanning.

Jag sade upp mig och startade eget företag på vinst och förlust. Jag hade turen att kunna sitta på en reklambyrå och göra en del jobb som praktikant, samtidigt som jag anmälde mig till en översättningssajt på nätet. Medan jag väntade på att få kunder började jag skriva på min första bok, som bygger på erfarenheter jag samlat på mig som anställd. Efter att jag hade jag några fasta kunder och började kunna försörja mig på att arbeta över nätet. Drömmen hade blivit sann! Jag kunde ju faktiskt sitta var som helst och jobba! Caféet jag drömt om hade bytt ägare och var inte lika mysigt längre, men efter hand hittade jag nya platser att sitta på både hemma i stan och på resor. En annan dröm blev också sann samma år – att vara med på Bokmässan. Jag hade alltid drömt om att bara få vara där som besökare och nu var jag plötsligt där med min bok!

Min man och jag tittade också på ett hus i Thailand, men kom snart fram till att vi inte ville låsa oss vid en och samma plats. Vi började diskutera att ge oss ut i världen som digitala nomader.

www.naikutrend.se

Digitala nomader StefanStefan Wallner

”Jag har beställt en bok som verkar lite kul. Four-hour-work-week heter den, av nån Ferriss.”

Titeln lät inte så givande tyckte jag. Vem kan arbeta fyra timmar i veckan och överleva? Ändå var det den boken, som min fru Pernilla hittade, som blev vändpunkten i mitt och vårt liv. Det var knappt fyra år sen. Nu har den översatts till 35 språk och sålts i över 1,3 miljoner exemplar.

Vi har båda en förmåga att arbeta mer än vad som är hälsosamt, men för några år sen insåg vi att vi höll på att köra slut på oss själva helt. Trots att vi vid det tillfället var anställda på en kommun, så jobbade vi fruktansvärt mycket. Skulle det verkligen vara så här resten av våra liv? Att inte hinna träffa vänner, att aldrig orka gå ut och dansa, gå på fester, träna, att glömma bort att prata med varandra eller umgås med våra barn? Vi hade dessutom båda upplevt en frustration på våra arbetsplatser. Massor av möjligheter att utveckla verksamheterna, men så liten vilja att göra det.

När jag började tänka att ett annat liv kanske var möjligt hade jag fortfarande en lång resa kvar. Så mycket rädslor och så dålig självkänsla har jag aldrig upplevt som då. Hela mitt vanliga liv skulle ställas på ända. Min trygga försörjning, min pension, tänk om det går åt skogen, klarar jag verkligen det här… Det fanns ingen ände på argumenten som talade mot en förändring i mitt huvud. Men så småningom blev känslan så stark att det måste bli en förändring och Ferriss bok kom som en galen energikick precis vid rätt tillfälle. Den är verkligen galen eftersom han så gärna driver allt till sin spets. Det finns en del som han skriver som jag inte håller med om och en del saker jag själv inte är intresserad av. Men hans inställning är att allt är möjligt och han visar det med sig själv och andra exempel på hur det kan gå till, så det går nästan inte att värja sig.

Digital nomad är ett ganska bra begrepp. Det beskriver att man gärna använder internet som verktyg för sin försörjning och att det i sin tur ger möjlighet till att man kan jobba vart man vill i världen. Det som saknas i själva begreppet är det som jag tycker är kärnan i det vi vill uppnå: Tidsfrihet! För vår del finns det en stor risk att vi trots att vi bryter oss loss från våra gamla jobb och kanske blir mer nomadiserade, fortsätter att jobba lika mycket. Det som blivit vår största drivkraft i att bli digitala nomader är att styra över vår tid.

agentstefan.com

Digitala-nomader-MarieMarie Hagberg

Nomad har jag varit större delen av livet, om än inte digital. Redan som liten åkte jag varje år runt till fem-sex hus, varje år. Först och främst bodde jag förstås i familjens hus samt sommarställe men hela sommaren och ledigheter spenderade jag även hos mor- och farföräldrar samt på morbrors sommarställe.

Tror att det är genetiskt – farfars far som föddes någon gång i mitten av 1800-talet gjorde något som måtte ha varit ganska annorlunda på den tiden, han åkte nämligen fram och tillbaka till USA tre gånger!

Nuförtiden pendlar jag mellan 7-8 ställen per år. Först och främst bor jag i min mans lägenhet. Men även i mina föräldrars hus, i mina svärföräldrars hus, i mina föräldrars sommarställen och svärföräldrarnas sommarställe. Dessutom har jag hittat ett rum som jag hyr ibland. Semestrar både inom och utom Sverige tillkommer!

Ibland blir det tre-fyra olika ställen under en vecka och om jag råkar vakna under natten då brukar jag undra var jag är.

Satsar just nu på att tjäna så mycket pengar att maken kan säga upp sig från jobbet och därmed hänga med mig mer.

Hjälp en Journalist

digitala nomader JörgenJörgen Stenberg

Det började redan i bäddsoffan hos mormor när jag var 4-5 år. Jag tröttnade snabbt på barnböckerna, och tvingade mormor att läsa reseskildringar av Sven Hedin, Rolf Blomberg, mfl. Om den stora vilda världen långt borta. Väldigt långt borta. Länge bort än främmande platser som Skellefteå och Lycksele. Platser med farliga djur och ociviliserade människor.

”-Men hur ska det gå. Där pratar man ju utrikiska. Och det kan du ju inte? ” undrade min bekymrade mormor.
”-Det är ju därför jag ska börja skolan. För att lära mig läsa, skriva och prata engelska. När jag kan det, slutar jag och far till Afrika!”

Att just bli ”digital nomad” har jag aldrig drömt om, eftersom jag varken hade hört ordet eller tänkt i de banorna innan jag träffade dig (Anna) och insåg att det var precis vad jag var. Men jag har befunnit mig på resande fot sedan 1990. Har skrivit reportage, gjort tv, gjort radioprogram, skrivit böcker, konsultat i turismutveckling och byggt testanläggningar för bilar.

Att jag under resan förvandlats till digital nomad tack vare internet och mobiltelefoni, är väl snarare ett resultat av teknikutvecklingen än en medveten handling.

Första åren i östra Sibirien var väl inte särskilt ”digitala”. Jag kommunicerade med hemlandet via telegram. ”….är i Chabarovsk…stop….mår bra..stop….åker ut i taigan nu..stop…” och så vidare.

Den nomadiserande livsföringen ligger mig väl för. Kanske lite på grund av samiska gener men också för att de fattiga släkter jag kommer ur, ofta vandrade mellan olika orter och arbeten styrda av arbetstillfällen som årstiderna erbjöd. Sen var många av dem soldater som vandrade med hären runt om i Europa, ibland i generationer.

Berättelserna från dessa tider och lite av den vandrande mentaliteten tror jag finns inbyggd inte bara i mitt medvetande, utan också i svenskens undermedvetna. Vi är ju ett av de mest resande folken i världen. Knappast bara en tillfällighet.

Som ”nomad” har jag upplevt många läskiga ögonblick när jag anfallits av elefanter, arresterats av soldater i Afrika, glidit baklänges i en bil nerför en glaciär på Island och så vidare.

På den ”digitala” sidan är det läskiga alltid förknippat med teknik. Datorjäveln havererar, 30 sidor bokmanus försvinner spårlöst och så vidare.

Har du frågor om att leva som digtial nomad? Låt oss luncha tillsammans, digitalt så klart, den 23 maj kl 12 – 13! Jag berättar mer om att leva som digital nomad och du ställer alla frågor du vill!

Reservera din plats på lunchen här.

Nästa vecka får du den bästa metoden för att öka försäljningen på webben.

Ta del av gratis utbildning varje söndag om att bygga webbföretag och leva ett fritt liv – prenumerera här.