Johanna berättar om sin version av frihet, att kunna jobba var helst hon vill. En gång nomad – alltid (digital) nomad – Ett liv på egna villkor.

Mycket nöje!

/Anna

En gång nomad – alltid (digital) nomad

av Johanna Wistrand

Johanna WistrandHärom månaden besökte jag en astrolog i Gamla Stan i Stockholm. Det var för att slå ihjäl några timmar innan jag skulle på mingel med en annan digital nomad och kollega, författarcoachen Ann Ljungberg. Hon bor på en båt med sin man någonstans i världen och reser dessutom kors och tvärs över jorden med flyg. När hon är i Stockholm samlar hon ihop sitt nätverk av kunder, kollegor och nyfikna. Alla pysslar med skrivande, liksom jag.

Där fick även jag träffa före detta kunder och andra kontakter som jag tills då bara pratat med över mejl och på telefon. Nu fick vi ses i verkligheten och det kändes som att vi redan hade gjort det. Det är väldigt roligt att vara digital nomad, att arbeta på det viset som jag gör via internet och telefon. Man får intensiv kontakt även när man inte ses, och när man väl gör det är det som att träffa en gammal vän.

Åter till astrologen (som också spådde i tarotkort). Hon berättade att jag som skytt även har månen i Skyttens tecken. ”Du är skytt upphöjt i tre” sade hon. ”Ditt förnamn, mellannamn och efternamn är Skytt”. Skyttar avskyr att känna sig bundna. De sätter sin personliga frihet främst. Jag nickade igenkännande. Och faktum är att jag vid 48 års ålder aldrig någonsin har haft fast anställning. Jag har inte velat. Min firma har jag haft i snart tjugo år, till och från. Extrajobb har funnits, timvikariat där man hoppar in på kort varsel.

För ett och ett halvt år sedan flyttade enda barnet hemifrån. Då sade jag upp mig från timvikariatet jag haft i några år vid sidan om firman, och sedan dess har mitt nomadliv nästan slagit över. Jag var bara tvungen att dra iväg. Känslan av att kunna göra det slog till med full kraft. En total frihet efter arton år som mamma, med fast plats i tillvaron och fast adress. Jag var nu helt obunden. Ingen son hemma att ta hand om, inget husdjur, ingen sambo som skulle sakna mig.

Under den här intensiva perioden har jag träffat släkten i Stockholm ( jag är skriven i Göteborg) mer än under hela min livstid. Jag har varit Dalarna, i Norrland, i Småland, i Skåne och i London. För att träffa vänner, släktingar och kunder. Jag har säkert sovit i tjugo olika sängar. Under tiden har jag kunnat sköta mitt jobb som författarcoach, spökskrivare, lektör och redaktör tack vara routern som jag tar med, mobiltelefonen och pc:n.

Jag har suttit i gamla kök vid vedspisen och lånekatt i knäet och spökskrivit, suttit på tåg och lektörsläst, gått runt i pyjamas hela dagen och jobbat inne till släktens förfäran. Har gjort textrespons i vildmarken och läst böcker i en mysig lya på Södermalm.

För två år sedan intervjuade jag ett gäng kvinnor som är digitala nomader. De gemensamma dragen för dem var att de hade varit egenföretagare innan de tog steget till nomadliv, d v s till att jobba oberoende av ort, ”platsoberoende” som en av dem kallade det, Camilla Lebert Hirvi.

Ett annat gemensamt drag var att ingen av de var beroende av det materiella. Det var inte viktigt med villa volvo, båt och studsmatta i trädgården. Förutsättningarna för att leva som digital nomad fanns alltså redan.

Nästan alla var runt medelåldern med barns om flugit ur boet.

Själv är jag van vid att flytta sedan uppväxten. Mormor bodde halvårsvis i Frankrike, halvårsvis i Sigtuna. Mamma reste gärna runt och vi flyttade ett antal gånger. Även de försörjde sig mestadels själva genom egna företag, genom att skriva böcker bland annat, så jag hade förebilder.

Nu ska jag försöka tagga ner lite i resandet och nöja mig med lägenheten i Göteborg, stugan jag hyr på landet, där jag får riktig arbetsro (det behövs eftersom jag spökskriver på fyra böcker denna höst), och resorna upp till kärleken i Norrland.

Det jag vill säga med allt det här är att jag tror att man ska ha förutsättningarna för att vilja bli en digital nomad och trivas med det. Nästan vara född till det.

Om du vill vara bofast på ett ställe, följa årstiderna i din trädgård, ha nära till vänner och släkt så förstår jag verkligen det. Och har man turen att ha ett fast jobb så förstår jag (nästan) att man håller kvar vid det.

Men om du vill bli digital nomad ute i världen och du skriver under på följande ting så är det bara att köra – iväg med bilen, tåget eller flyget till nya nejder.

Kan vara bra att ha med sig lite sparpengar i kassan också, och ett gäng uppdrag som du kan sköta på distans:

Du gillar att känna dig fri.
Du är singel eller har en partner som också vill och vågar leva som digital nomad.
Du är nyfiken av dig, tycker om att äta nya främmande maträtter, höra andra språk.
Du är egenföretagare.
Ditt företag går att sköta på distans.
Du tycker inte att karriär är viktigt.
Du är inte beroende av materiella statusmarkörer.
Du är van att klara dig själv utan att alltid behöva luta dig mot en annan människa.
Du gillar att lösa problem, ser det nästan som en hobby.
Du är anpassningsbar och flexibel – du klarar t ex äta samma slags mat en vecka i sträck om så skulle behövas.
Du är vaken och öppen för möjligheter till samarbete och nya projekt som du förut inte haft en tanke på, d v s du vaken för nya möjligheter.
Du har en pålitlig lagerlokal att ställa alla dina saker i hemma i Sverige.
Du lever mer i nuet än i framtiden och oroar dig inte för hur du ska klara pensionen för att du inte sparar tillräckligt eller för att du har sagt upp din hyreslägenhet och inte har något hem att återvända till.
Du har tillit till att saker och ting ordnar sig.
Du har ett bra nätverk och vänner som tycker om dig och ställer upp när det kör ihop sig eller krisa. En soffa att sova på t ex.

Du kan läsa mer om Johanna på hennes hemsida: www.multimanus.se

Få alla 7 inspirerande artiklarna i din inkorg! Skriv din mejl nedan:


Få 7 inspirerande artiklar om ett liv på egna villkor!

Fyll i din bästa mejl nedan och få första artikeln redan idag