Den här artikeln handlar om svårigheten att ta ansvar för sin egen energi och hur det påverkar våra företag.

Men först ett par rader från livet som digital nomad.

Imorgon är det exakt fem år sedan jag startade mitt liv som digital nomad. FEM ÅR! Jag har levt som resande, utan fast bostad och försörjt mig online sedan 2012!

Det är helt ofattbart att det gått fem år. Så mycket har hänt. Naturligtvis vill jag fira det med dig!

Välkommen till ett gratis lunchwebinar mellan 12 – 13 där jag berättar om vad jag upplevt och svarar på frågor kring livet som digital nomad.

Kicka här för att anmäla dig: https://zoom.us/meeting/register/86c49658c4c2043466858a512be5123a

Så här såg det ut 2014, helsida i DN om att leva som digital nomad

När anda dumpar sin energi på dig

Du vet den där känslan när han sa att han skulle ta hand om att köpa presenten till dottern och sedan ringer upp dig och frågar om du köpt present.

Eller när du beskrivit exakt hur du vill ha det och hon går in och ändrar så att det blir helt annorlunda och du känner att du är fel.

Eller när ni kommit överens och hon skriver ett långt mejl med antydningar och du får en gastkramande känsla av att du borde göra annorlunda men kan inte riktigt ta på vad det är.

”Jag är jag.”

”Du är du.”

”Du är annorlunda än mig.”

Dr Robert upprepade orden om och om igen. Han pekade på sig själv när han sa ”Jag är jag”, pekade på mig när han sa ”Du är du”. Fortsatte att peka på mig när han sa att vi är olika. Jag började slappna av. Jag är olika. Det är skönt att ha tillåtelse att vara olika. Jag har burit på tron att vi måste vara lika. Jag är olika och får vara det och vi kan fortfarande vara i djup närhet till varandra. Faktum är att när jag tror att jag måste vara lika som dig så bryter jag kontakten genom att vara något jag inte är.

Att ge mig själv tillåtelse att vara den jag är gör att jag är mer villig att bära tyngden av mina egna känslor, reaktioner och beteenden.

Jag är mer villig att ta ansvar för min energi. Då behöver jag inte dumpa den på någon annan.

Jag kan aldrig ändra andra, jag kan bara ändra mig själv.

Jag kan säga ”Du sa att du skulle köpa presenten.” Utan negativ laddning, istället fylld med vänlighet för jag vet att jag också har försökt manipulera andra att göra mina uppgifter.

Jag kan, med vänlighet, säga ”Jag hör vad du säger, och står fast vid den ursprungliga planen för att …”

Jag kan, med vänlighet svara på mejlet med antydningar ” Jag ser att jag inte varit klar och tydlig, jag kommer att …”.

Att ta ansvar för din energi i ditt företag

Många gånger ser jag entreprenörer skylla på andra och tala illa om sina kunder. Det är ett tecken på att man inte hanterar sin energi väl utan lägger den på andra. När vi lägger vår energi på kunderna upplever de obehag vilket resulterar i:

  • konflikter
  • de väljer andra leverantörer

När du hanterar din energi väl kan du hålla kunderna. De behöver inte hantera sin energi väl, de kommer fortfarande att utmana dig. Du vet att alla utmaningar är en fråga om du kan ta emot kunderna precis som de är.

Jag menar inte att du ska ta skit. Tvärtom menar jag att du har tydliga gränser och kommunicerar tydligt. Det gör det lätt att vara din kund.

Hur hanterar du din energi?

Detta är en artikel i en serie om femtiotvå artiklar om medberoende och företagande. Här finns organisationen för medberoende.

Nästa vecka läser du om att sälja till de som inte vill köpa.

Jag bjuder dig på fri utbildning varje söndag! Klicka här: https://annaaberg.se/fri-utbildning/