Den här artikeln handlar något som många tror på – att ensam är stark. Men är det verkligen så, i affärslivet?

Detta är den sista artikeln om mod och företagande. Nästa söndag är nyårsdagen och då startar ett helt nytt tema för 2017. Jag kommer att skriva om medberoende i företagande.

Jag har studerat Melody Beattie, expert på medberoende, och förstått att hela västvärlden, kanske även öst, är medberoende. Att kapitalismen världen över skapar en kultur av medberoende och strular till, rejält, hur vi förhåller oss i relation till varandra.

Affärer är relationer och jag vill under 2017 undersöka hur medberoende tar sig i uttryck i affärslivet för oss småföretagare. Min ambition är att se lösningar och möjligheter bortom slöjan av medberoende. Min förhoppning är att du ska ha stort utbyte av min undersökning och att ditt företag ska växa sig starkt och framgångsrikt.

Idag reser jag till Köpenhamn och imorgon till Malaga och Granada.

stark

Tack för det här året och trevlig resa för dig och ditt företag 2017.

Ensam är stark – eller inte?

Under lång tid jag trodde att ensam är stark. Trodde att ”om det skulle bli ordentligt ogjort så fick jag göra det själv.” Det var inte bara inom mitt företagande, det gällde även privatlivet.

Jag gjorde en grej av att visa världen att det var sant. Blev den ensamstående mamman som lyckades med allt – barn, karriär, eget företag, hus, sommarstuga, vinterstuga, köra Lexus, hundar och till och med en katt.

Det fanns ingen hejd på vad jag klarade av.

Trodde jag.

Mina barn kanske skulle säga annorlunda. Mina vänner. Män. Anställda. Samarbetspartners. Kanske de skulle säga annorlunda.

För ungefär tio år sedan kom jag i kontakt med något som heter kassaflödeskvadranten. Den beskriver fyra olika attityder till att tjäna pengar. Jag lärde mig att jag hade attityden av att vara självanställd, sålde min tid för pengar och var övertygad om att ensam är stark.

Jag lärde mig också att det finns något som heter systemföretagande. Att man kan frikoppla tiden från pengarna.

Genom att bygga ett systemföretag har jag lärt mig massor, bland annat att tillsammans är vi så mycket starkare. Relationer är grejen och att samskapa med stor respekt och vänlighet. Jag har lärt mig att det är samma lika oavsett relation.

Vem vill inte samskapa med respekt och vänlighet? Och jag är den som tar initiativet till samskapande när det gäller mitt företag.

Nästa vecka läser du om  medberoendet som genomsyrar vårt samhälle och även företagandet – ett år av att undersöka, avslöja  och ge verktyg för att släppa kampen.

Jag bjuder dig på fri utbildning varje söndag! Klicka här:https://annaaberg.se/fri-utbildning/