Den här artikeln handlar om förnyelse och lärande! Skolchef Linda Esseholt som också är expert på uppskattande ledarskap skriver om förnyelse och lärande.

Men först ett par ord från livet som digital nomad. I Tisdags landade jag i Europa för första gången på sju månader. Det är fantastiskt att vara tillbaka till den fräscha luften, krispigheten, allt det gröna, de vackra blommorna. Det finns inget som Skandinavisk vår och sommar!

Bld

Jag och Linda träffades i en kurs där vi var skrivkompisar. Jag var i Spanien, Santiago de Compostelam, och Linda i Sverige. Vi skrev om det som berörde oss allra mest i livet, utan alla skal. Inte visste jag vad Linda jobbade med, hur gammal hon var eller hur många barn hon hade. Vi möttes i kärnan av varandra och kärlek uppstod. Sedan dess har vi lärt känna varandra och insett att det uppskattande ledarskapet är vad som funkar för att leda triben på webben, virtuella team likväl som skolledare. Linda och jag kommer att starta en pod tillsammans där du kan lyssna till uppskattande samtal om hur man praktiserar det uppskattande ledarskapet i publik- och privat sektor.

Lärande

Förnyelse och lärande

Förnyelse och lärande. Vilket härligt ord för en skolchef. Jag har jobbat med lärande i hela mitt yrkesliv. Det är ju trots allt den tjänst vi leverar i skolans värld. Jag vill gärna berätta mer om det men innan dess så vill jag dela en dikt av Portia Nelson som jag tycker sätter ord på vad förnyelse egentligen handlar om.

Kapitel 1
Jag promenerar längs en gata
Det finns ett djupt hål i trottoaren.
Jag ramlar i.
Jag är förlorad … Jag är hjälplös
Det är inte mitt fel.
Det tar en evighet att klättra upp ur hålet.

kapitel 2
Jag går ner på samma gata
Det finns ett djupt hål i trottoaren.
Jag låtsas att jag inte ser hålet.
Jag faller i hålet igen.
Jag kan inte tro att det är sant – jag är i hålet igen!
Men det är inte mitt fel.
Det tar fortfarande en evighet att klättra upp.

kapitel 3
Jag går ner på samma gata.
Det finns ett djupt hål i trottoaren.
Jag ser hålet.
Jag faller i hålet en gång till … det är en vana.
Mina ögon är öppna
Jag vet var jag är.
Det är mitt fel.
Jag klättrar upp snabbt som attan.

Kapitel 4
Jag går ner på samma gata.
Det finns ett djupt hål i trottoaren.
Jag går runt hålet.

kapitel 5
Jag går ner en annan gata.

Ibland fascineras jag över att förnyelse tar så lång tid. Vad är det som gör att vi måste igenom kapitel 2-4 innan vi väljer en annan gata? Anna skrev om detta i sitt nyhetsbrev förra veckan. Vanor. Hur skapar vi förnyelse utifrån att vi sitter fast i ett träsk av vanor? Det krävs en massa energi för att ta sig upp ur träsket och det är där det uppskattande ledarskapet kommer in. Det ger oss och andra energi att påbörja förnyelse.

Uppskattande ledarskap härstammar från David Cooperriders Appreciative Inquiry saltat och pepprat med min egen erfarenhet av utvecklingsarbete, kulturbyggande och ledarskap i skolans värld. Förnyelse. Skolan och förskolan är en plats där vi pratar mycket om förnyelse, om delaktighet och underifrånperspektiv, om samskapande, om att framtiden redan är här. Skolan är också en plats där vi inte alls pratar om förnyelse. En plats där vissa redan vet hur allt ska vara, men det är inte hela bilden, det finns en mängd skolmänniskor som har fattat galoppen och som jobbar med förnyelse varje dag. När man jobbar som skolchef så leder man hela förskole -och skolverksamheten i en kommun. Det är ett otroligt spännande arbete men hur förnyar sig en skolchef? Jo, tillsammans med Anna Åberg och övriga i Extended Freedom Academy. Det är här som framtiden finns. Framtidens lärande. Hos webbföretagarna. Tillsammans med webbentreprenörerna, ja det är där det händer. Det är de som ligger i framkant av samhällsutvecklingen och jag kan ta med det mesta ”hem” till min verkstad i kommunen, skräddarsy, anpassa och förverkliga. Men jag ser också att jag har någonting med mig i min skattkista som jag kan bidra med i företagarvärlden. Konsten att bygga en kultur och framtidens ledarskap – det uppskattande metoderna! Under mina och Annas långa samtal i Mexiko så insåg vi att vi såg samma framtid komma. Häftigt när en webbentreprenör och en skolchef kan ta varandra i hand och promenera mot framtiden. Världen förändras. Vi har pratat om det i många år men nu händer det. På riktigt. Det gäller att hänga med. Om några år så har alla människor på jorden tillgång till internet. Det kommer att skapa en underifrånrörelse utan motstycke. I det läget så gäller det att hänga med som både företagare och skolmänniska. Hur tar vi tillvara på underifrånkraften? Det kommer att kräva helt nya idéer kring företagande, ja inte bara företagande, utan allt i samhället. Det är här som den uppskattande kulturen och det uppskattande ledarskapet kommer in. Metoder om ger alla en röst, som får oss att se värdet i att samskapa, som ger människor frihet att följa och som får med alla på tåget – om än inte det första så kanske det andra.

Uppskattande ledarskap börjar i oss själva och vår egen inre kärna. Jag har träffat en massa ledare genom åren som inte stärker sin egen kärna. De vänder ut och in på sig för att räcka till för andra men sin egen kärna pysslar de inte om. Det är här allt börjar. Att stärka sig själv. Jag brukar föreslå ett fem till ett förhållande mellan positiva och accepterande tankar kontra negativa och självkritiska. Det innebär att om du vill fylla på din inre kärna så behöver du ha en fem gånger så positiv och accepterade dialog som negativ. Det gäller inte bara din egen inre kärna utan även i relationer till partner, barn, vänner, kollegor, kunder och medarbetare. Det är här allt börjar. Jag höll i en ledardag för 25 chefer för några veckor sedan och sa då ”släpp idén på att du själv är som ett slutet kärl och att dina inre tankar är något privat, acceptera tanken att du är transparent och att alla ser vad du tänker, den dialog som du har på insidan är den dialog som tar sig uttryck på utsidan till alla människor du möter”.

Uppskattande ledarskap börjar med den inre självdialogen och fortsätter därefter med 8 bärande idéer som tillsammans skapar värdegrunden som en uppskattande ledare vilar på och därefter följer 10 vanor. Alla kan bli uppskattande ledare och du måste inte jobba som ledare för att använda dig av metoderna. Men varför är det viktigt att göra det här? Jo, att stärka den inre kärnan i dig själv, i dina relationer, i ditt företag eller din organisation frigör kraft och energi så att du och ni orkar ta er upp ur träsket av vanor och in på förnyelsens väg. Förnyelse kräver kraft och energi. Den kraften finns inne i dig. Det är jag helt övertygad om.

Det är ett 10-tal år sedan som jag kom i kontakt med uppskattande ledarskap och jag har sedan dess skapat uppskattande kulturer flera gånger. Förnyelse på riktigt. Nu har jag en ny målsättning och det är att utbilda 1000 människor i uppskattande ledarskap. 1000 människor som möter 10 människor som möter 10… Tänk om alla svenskar kunde komma till jobbet varje dag, oavsett om det är som egenföretagare, som lärare eller någon annanstans, och känna att deras röst blev hörd, att de fick med och skapa innovationer genom samskapande, att det fanns utrymme för alla, att alla blev sedda, att Jante försvann och skitsnacket och problemen med honom till förmån för styrkor, goda berättelser, förnyelse, förändring, möjlighet att utvecklas och växa. Det är en dröm värd att kämpa för. Det är förnyelse på riktigt och det skulle ge Sverige ordentlig konkurrenskraft i framtiden.

Tänk att hitta metoder där alla, varenda svensk, kan vara med och skapa nya innovationer och idéer. Men det kräver en annan kultur och ett annat ledarskap. Hittills har 28 ledare gått utbildningen. Om du är nyfiken på att bli den 29:e så får du ett specialpris eftersom du prenumererar på Annas fri utbildning.

Ordinarie pris för utbildningen är 9 500:- men om du anger referenskoden Anna så får gå kursen för halva priset, klicka här för mer info. Jag kommer också att starta en kurs i Uppskattande kultur den 1:e juni och den får du möjligheten att gå för 2 500:- då det är en pilotutbildning, klicka här!

Det vore roligt att ha med dig på tåget annars hoppas jag att vi möts i något annat sammanhang. Det är nämligen i mötet som förnyelse tar sin start. Det är där det händer. I mötet med andra människor, med andra erfarenheter, när vi möts på riktigt och samskapar, ja det är då förnyelse händer och formas.

Linda Esseholt