Torbjörn berättar om hur det var när han gick från att vara säkerhetschef på en bank till att skriva böcker och manus – ett liv på egna villkor.

Mycket nöje!

/Anna

Torbjörn OhlssonAtt få uppleva en tillvaro som till stor del styrs av mig själv gör att jag känner mig lyckligt lottad i livet och fantastiskt privilegierad. Jag kan se tillbaka på ett yrkesliv som inneburit att jag fått många kontakter, erbjudits utbildning och utveckling och som innebar att när jag slutade min anställning så hade jag fortfarande stor inspiration att ta ytterligare ett steg i tillvaron och njuta av livet fullt ut. Det är detta steg som jag i första hand ska skriva om, även om jag börjar med att ge en kort bakgrund till det yrkesliv som till stor del gett mig möjligheterna.

Jag arbetade i många år som säkerhetschef i en stor bank. Ett arbete som många tror att det enbart innebar kontroll av larmanläggningar och valvsdörrar, men inget kan vara mera felaktigt. Det innebar framförallt möten med människor. Möten med personer på både livets skuggsida och solsida. Kriminella personer som utnyttjade svaga personer hänsynslöst utan att känna ånger, men också personer som ångrade sig djupt och gjorde allt för att gottgöra sina brott. Brottsoffer som kände förtvivlan, ilska, hämndbegär, resignation och hopplöshet. En bukett av människoöden som på olika sätt fastnat i mitt inre. 

Under en av de större organisationsförändringarna i slutet av 90-talet kände jag plötsligt under en fjällvandring att jag på något sätt borde dokumentera en del av mina upplevelser. Hur det skulle dokumenteras hade jag då ingen aning om, men jag började på olika sätt samla material.

År 2008 lämnade jag banken och mitt skrivande och ”nya liv” började på allvar. Jag fångades snabbt av skrivandet och ett härligt liv blev ännu bättre. Mina egna erfarenheter blandades med uppgifter från massmedia och mycket fantasi och resultatet blev en roman som kom ut 2011. Romanen kom att heta Girighet eller makt. Hela processen, med att samla material, skriva och gå skrivarkurser blev en slags inre resa som utvecklade mig mycket. Datorn, eller åtminstone penna och papper, fanns hela tiden med mig, på resor, i fjällstugan, på vandringar och andra ställen.

Hösten samma år inträffade nästa stora händelse till följd av boken och mitt skrivande. En dansstudio i Östersund, Wendlas dansstudio, hade hört talas om boken och undrade om det var något som hon kunde gestalta i dansform från scenen. Wendla Karlsson, som driver dansstudion, har i alla år sökt nya utmaningar för sina dansare och att gestalta en roman var något nytt som hon ville testa. Att min roman fick bli hennes första försök gjorde mig stolt och mycket glad. Dansföreställningen, eller kanske rättare sagt dansteaterföreställningen, blev mycket uppskattad och omskriven i tidningar, teve och radio. Mitt bidrag i föreställningen var att jag läste några egna nyskrivna texter mellan vissa av scenerna för att på så vis underlätta för publiken.

Framgångarna och uppmärksamheten för boken och dansföreställningen gav mig ny inspiration. Jag håller just nu på att slutföra två nya bokmanus. Det första och största är en fristående fortsättning till romanen ”Girighet eller makt” som även kommer att pågå i finansmiljö men nu också med ett stort inslag av kriminalitet. Som en av trådarna i boken går det att följa kriminellas ansträngningar att komma över bankens, eller bankkundernas pengar.

Det andra manuset är en direkt följd av samarbetet med Wendlas dansstudio. Jag fick nästan omgående efter vårt samarbete med min första roman en förfrågan om jag kunde skriva en berättelse om en ung flicka med självskadebeteende. En kort roman i ungdomsmiljö med mycket musik, gängbildning och med olika problem som finns i unga personers liv. Den föreställningen kommer upp på scen i februari 2014.

Skrivandet har blivit som en drog. Drivkrafter är framförallt personer som jag träffat och fascinerats av. Jag och min fru reser mycket och skrivandet och nya idéer föds och bearbetas hela tiden. Under vandringar runt om i världen, på cykel i vindistrikten, besök hos fadderbarn i Ecuador, skidåkning på fjället eller cykelturer längs Storsjön så finns skrivandet med mig. Minst fem ytterligare idéer har det senaste året slagit rot i huvudet och vill bli bearbetade i skriftlig form. Förutom den inspiration som mitt tidigare arbetsliv gav mig så är resor och möten med nya människor det som betyder allra mest.

 

Livet på ”mina villkor” är spännande och fascinerande!

Läs mer om Torbjörn här.

Få alla 7 inspirerande artiklarna i din inkorg! Skriv in din mejl i fältet nedan:


Få 7 inspirerande artiklar om ett liv på egna villkor!

Fyll i din bästa mejl nedan och få första artikeln redan idag