Göra skillnad i vardag och VÄRLDEN

Gör du skillnad?

Gör du skillnad? Brinner du för att göra skillnad? Får jag intervjua dig?

Så skrev jag på facebook i måndags. Jag fick 55 svar! Svaren fortsätter att strömma in.

I min förändring till Frihet 2.0, som innebär att jag vill göra skillnad, vill jag undersöka vad det innebär att göra skillnad. Jag vill bli inspirerad, se att göra skillnad från olika perspektiv, lyfta fram de som gör skillnad, se projektidéer, samskapa, dela och inspirera fler till att göra skillnad

En artikel om dagen kommer att publiceras om att göra skillnad. Publiceringen fortsätter så länge artiklar kommer in.

Vill du också vara med? Mejla: anna.aberg @ annaaberg.se skriv Att göra skillnad i rubrikraden så skickar jag dig frågorna.

Ewa gör skillnad i vardagen och VÄRLDEN.

Att göra skillnad i vardagen och världen

Jag heter Ewa Nilsson, bor i Köping, är 63 år och egen företagare sedan 25 år tillbaks.

Jag tror på att göra skillnad i vardag. Att t ex vara vänlig mot människor. Berätta för dem när de gör något jag tycker är bra, eller kanske helt enkelt berätta att jag tycker om dem.

Jag har också valt att ha ett företag där jag kan göra skillnad i människors liv. Jag är avslappningslärare, skrattinstruktör, livscoach, helmetodscoach, Instant Transformation Practioner (klar 3/6), föreläser om sådant som kan göra skillnad i människors liv samt är även borgerlig vigselförrättare och begravningsofficiant. I alla dessa roller har jag möjlighet att göra skillnad.

Jag lägger också ut bilder och texter som gör skillnad för mig själv på facebook — och får ofta höra att jag delar/skriver så mycket bra, och att människor läser och det gör skillnad för dem. Det glädjer mig.

1999 gick jag med i Rotary, på grund av en föreläsning jag blev medbjuden till där en guvernör berättade om PolioPlus — ett projekt som Rotary driver tillsammans med bl a WHO m fl världsomspännande organisationer samt Bill & Melinda Gates Foundation sedan mitten av 80-talet. Då var de på väg att utrota polion i världen. Jag gick med i Rotary av EN anledning: Att vara med som en kugge i det maskineriet. Och jag har via Rotary gjort skillnad genom att anordna flera konserter till förmån för PolioPlus (och även för t ex Hela Människan). Idag är vi bara ett myrsteg ifrån att polion är utrotad. Och jag är stolt över att ha varit med och bidragit till den skillnaden — I VÄRLDEN!

För snart 30 år sedan gick jag igenom en livskris som jag inte visste om jag skulle — eller ens ville — överleva. Några år senare träffade jag Patch Adams (läkare och clown från USA), som sa en mening som etsade sig fast i mig: ”När jag var 17 år lovade jag mig själv att aldrig mer ha en dålig dag i mitt liv. Det löftet har jag hållt.” Den meningen etsade sig fast i mig.

Jag hade själv gett mig ett löfte när jag var 15 år, att aldrig mer låta någon sätta sig på mig (jag hade varit mobbad första åtta åren i skolan). Jag har också hållt mitt löfte till mig själv. Jag hade en god vän genom alla skolåren — vi har varit bästa vänner i 57 år i år!! — och hon gjorde verkligen skillnad för mig under mina första åtta skolår. Jag vill göra skillnad både för henne och för andra människor.

Livet har varit gott mot mig. Alla upplever det inte så. Men alla kan uppleva skillnad när någon bryr sig om dem. En entusiasmerare, en människa som lyssnar, är ärlig och finns där som en vän. En som gör skillnad…

Att göra skillnad på det här sättet är enkelt, det kostar inget, det ger människor något som de längtar efter, och det ger väldigt mycket tillbaks.

Dina tre bästa råd för de som vill göra skillnad?

1) Gör det enkelt. Krångla inte till det, då blir det tröttsamt.

2) Gräv där du står; se vilka resurser du har, vilka fina egenskaper du har som du kan dela med dig av, och vilka människor du möter som verkar behöva göra skillnad i sina liv. Vad kan du hjälpa dem med?

3) Var dig själv, var genuin. Det funkar inte att låtsas vara någon man egentligen inte är, då håller det inte i längden. Utgå från ditt eget hjärta och ge utifrån det. Lyssna på medmänniskor. Engagera dig i något du kan tänka dig att bidra med. Utgå från sådant som intresserar och engagerar dig, så du utvecklar dina egna intressen samtidigt som du gör skillnad för andra. Win-win…!

Jag vill gärna lyfta GLÄDJEN jag känner när jag får bekräftelse att jag gjort skillnad för någon. Det händer ganska ofta att människor kommer fram till mig på stan (eller skickar ett mail eller PM på messenger) och berättar att de var på kurs eller en föreläsning med mig för 10-15 år sedan (ibland ännu mer), och vilken nytta/glädje de haft av det de tog till sig då. Det gör mig lika glad och tacksam varje gång jag får veta att jag gjort skillnad i någons liv.

Med varma försommarhälsningar!

Ewa Nilsson, Lewa & Lära 

 www.lewalara.com

Veckans citat:

”Ju mer du tar ansvar för det som varit och det som är idag, 

desto bättre blir du på att skapa den framtid du vill ha”

(Celestine Chua)

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →