Vad ska jag köpa för dator? Platta? Mobil? Behöver man allt? Vilket system ska jag använda för att redigera film? Den här artikeln ger svar om hårdvara och mjukvara du behöver för din webbverksamhet.

Men först några rader om livet som digital nomad. Denna vecka har jag myst i Stockholm med föreläsningar och härligt sällskap med fotograf Viktoria Davidsson (@fotografvktoriadavidsson på Instagram) och min assistent Annika Elgeskog.

Den här snygga bilden tog Viktoria på Annika och mig:

Anna Annika

Anna & Annika.

Veckan som kommer blir rolig! Ser fram till att föreläsa i Norrköping och Örebro. Sedan åker jag till Köpenhamn till min son. På fredag ska jag shoppa Vera Velour klänningar tillsammans med Maria Appelqvist innan jag flyger till New York och går skrivkurs för Ann Ljungberg.

Hårdvara och mjukvara du behöver för din webbverksamhet

Vad ska jag köpa för dator? Platta? Mobil? Behöver man allt? Vilket system ska jag använda för att redigera film?

Frågorna är många och det är svårt att veta att man väljer rätt. Här är mina tips och vad jag lärt mig under åren som digital nomad.

Hårdvara

Jag använder PC då jag är utbildad PC tekniker. Bra märken för datorer är Lenovo och Dell. Jag är sugen på att testa Samsung. Något jag lärt mig genom att leva som digital nomad under snart fyra år är att det är säkrast att ha två datorer för en av dom kommer garanterat att krascha när det är som mest olämpligt.

När jag var i Costa Rica fick jag driva mitt företag via mobilen då jag bara hade en dator som naturligtvis gick sönder. Läs mer historier från mitt liv som digital nomad och få fler tips i boken En digital nomad – får man leva som man vill?

Det finns massor av bra mobiler. Jag använder Samsung Galaxy s5 och är supernöjd. Nästa telefon ska jag testa Google Nexus bara för att jag tycker det är kul. För att driva sin business från telefonen behöver du ingen supertelefon. Det viktiga är att det finns bra med utrymme för appar som ex vis dropbox och att telefonen är snabb.

Jag använder inte en platta. Har en Lenovo som är en hybrid mellan dator och platta. Nu när alla nya datorer har pekskärmar och appar så är det inte så stor skillnad. Jag vet att flera av mina kollegor älskar sina Ipads.

Mjukvara

Här är mjukvaror jag använder.

 

PROGRAM FÖR WEBBPLATTFORM

WordPress är det enda systemet jag kan rekommendera för webbplattform. Gratis och enkelt.

PROGRAM FÖR SAMARBETE

Asana är systemet där du lägger upp dina aktiviteter och Asana mejlar sedan ut påminnelser så det som ska göras blir gjort. Perfekt att slippa påminna samarbetspartners! Och Asana är gratis.

PROGRAM FÖR BILDHANTERING

Photoshop Elements är det bästa bildhanteringsprogrammet. Kostar kring tusenlappen med 30 dagars provtid.

Gimp är ett gratis bildhanteringsprogram. För råddigt och stökigt för min del men många gillar det.

Paint följer med Windows och är gratis (du kan bland annat ändra storleken på en bild i Paint). Du kan också fingermåla direkt på skärmen med Paint. Det blir supercoolt om du samtidigt filmar med Camtasia :)

PROGRAM FÖR VIDEO

Camtasia är det bästa videoredigeringsprogrammet på marknaden. Kostar kring 2000 kr och du får alla uppdateringar om du är med på TechSmiths program för att få undersöka hur du använder Camtasia.

Windows Movie Maker följer med Windows och kan du göra enklare filmer i programmet.

iMovie följer med Mac OS och du kan gör enklare filmer i programmet.

YouTube är gratis och har numera riktigt bra verktyg för att göra textskyltar, annoteringar, ljud och redigering.

Vimeo använder jag inte men sägs vara bra.

PROGRAM FÖR LJUD

Camtasia fungerar suveränt för att spela in och redigera ljud.

Audacity ett bra gratis program för att spela in och redigera ljud.

Libsyn.com är det bästa ljudfilshotellet om du gör podcast.

Stitcher och iTunes för att publik ska kunna lyssna på podcast via appar.

INTERNETLÄSARE

Chrome är snabb, smart och enkel.

Firefox är snabb, smart och enkel.

PROGRAM FÖR MEJL

Google

Outlook

SYSTEM FÖR ATT SPARA FILER I MOLNET

Google Drive

Dropbox

Copy

One drive

SYSTEM FÖR ATT LÄSA BÖCKER

Kindle är Amazons e-bokläsare med litteratur på engelska och lite på svenska.

Mondo är Adlibris e-bokläsare med litteratur på svenska.

ANTIVIRUS

AVG

Norton

Nod 32

Kaspersky

BOKFÖRING OCH BANK

Fortnox

Bankid finns hos din bank.

SKRIVA TEXT

Office word

Open Office är helt gratis

Google docs

KOMMUNIKATION

Skype med abonnemang så du kan ringa för nationell taxa i Sverige oavsett var du befinner dig och andra kan ringa till dig från telefoner till nationell taxa. Kostar 500 kr per år.

Viber

WhatsApp

Facebook

Twitter

LinkedIn

WEBINARIER

Webinarjam är ett relativt nytt webinarsystem med Google Hangouts som grund. Har allt med landningsidor, marknadsföring och försäljning. Funkar bra på dåliga uppkopplingar. Kostar kring 2000 kr per år.

Wiziq är ett av de stabila gamla webinarsystemen.

RENSA ELLER SKRIVA HTMLKOD

Anteckningar, Notepad eller Simple TXT Editor för Mac är suveränt att rensa text från kod och när du behöver skriva kod. Följer med Windows.

Vad är dina bästa tips för hårdvara och mjukvara?

På gång

 

Måndag – Föreläser i Norrköping – FULLBOKAT.

Tisdag – Föreläser i Örebro

Nästa vecka får du listan på de som hjälper dig online!

Prenumerera på den fria utbildningen i hur man bygger webbföretag och få boken Bästa idéerna för att sälja mer på webben!