Hjälper rökare och snusare till frihet!

Gör du skillnad?

Gör du skillnad? Brinner du för att göra skillnad? Får jag intervjua dig?

Så skrev jag på facebook i måndags. Jag fick 70 svar! Svaren fortsätter att strömma in.

I min förändring till Frihet 2.0, som innebär att jag vill göra skillnad, vill jag undersöka vad det innebär att göra skillnad. Jag vill bli inspirerad, se att göra skillnad från olika perspektiv, lyfta fram de som gör skillnad, se projektidéer, samskapa, dela och inspirera fler till att göra skillnad

En artikel om dagen kommer att publiceras om att göra skillnad. Publiceringen fortsätter så länge artiklar kommer in.

Vill du också vara med? Mejla: anna.aberg @ annaaberg.se skriv Att göra skillnad i rubrikraden så skickar jag dig frågorna.

Nina hjälper rökare och snusare till frihet.

Jag heter Nina Ljungqvist, 56 år egen företagare sedan snart 2 år.

Jag har varit en storrökare under 29 år och gjort otaliga misslyckade och hemska försök att sluta röka.

År 2004 lyckades jag sluta röka genom att läsa en bok som heter Äntligen icke-rökare, av Allen Carr. Den här lilla pocketboken förändrade min syn på rökning och nikotinberoende så totalt att jag bara kunde fimpa min sista cigarett och sedan strunta i att tända en till helt utan abstinens, viljestyrka eller substitut. Jag kände mig glad och stark direkt och slapp känna någon som helst saknad till cigaretterna och kände aldrig att jag gav upp någonting.

Jag blev rätt chockad över att något som jag tidigare trott, eller rättare sagt, varit övertygad om var för svårt för mig, plötsligt kunde vara så barnsligt enkelt. Det stod i slutet av boken att det planerades ett kurscenter i Sverige och man undrade om någon var intresserad av att arbeta med det!!

Efter en tuff utbildning och godkännande från huvudkontoret har jag sedan dess hjälpt ca 3000 rökare och snusare att sluta röka och snusa lika enkelt som det var för mig.

Jag var tidigare anställd som kursledare men har tagit över verksamheten då förra franchisetagaren plötsligt avled 2016.

Nu kämpar jag med att försöka driva verksamheten utan att riktigt veta hur man driver, marknadsför och sköter ett företag eftersom jag brinner för att få hjälpa fler nikotinberoende att få bli fria. Jag behöver all hjälp jag kan få för att sprida kunskap om att det finns ett enkelt sätt att sluta.

På vilket sätt gör du skillnad?

Jag har förmågan att framföra Allen Carrs Easywaymetod på ett trovärdigt sätt så att rökare och snusare litar på mig, känner igen sig och kan förstå hur lurade de har varit av tobaksbolagen samt samhället i övrigt som målat upp cigaretterna som en stresslindrare och hjälp i olika situationer när sanningen är att den gör raka motsatsen.

Vad gör att du brinner för att göra skillnad på det sättet?

Eftersom upplevelsen jag hade av att det var så enkelt att sluta var så överväldigande skön vill jag dela med mig av det till så många som möjligt. Alla rökare och snusare som försöker sluta på egen hand utsätts för en lång period av lidande i olika grad och endast en liten procent av dem lyckas bli helt fria utan återfall. Majoriteten av befolkningen har en sådan stark och inpräntad syn på hur man ska sluta och hur det är, Allen Carr hittade en annan väg som angriper problemet ur en helt annan vinkel eftersom metoden inte tjatar om rökningens nackdelar utan istället avlägsnar skälen till varför de röker och snusar.

Vad är det bästa med att göra skillnad på det sättet?

Mina kursdeltagare kan anlända till kurslokalen på morgonen, förväntansfulla men skeptiska till att kursen ska förvandla dem till icke-rökare på bara några timmar. En del tar ut all sorg i förskott och tom gråter då det känns som om en kär vän ska ryckas ifrån dem snart. Att få se samma personer ändra sin inställning under dagen och lämna kursen med ett leende och en total känsla av frihet där de vet att de aldrig mer behöver röka det är en upplevelse jag vill fortsätta uppleva och dela med så många som möjligt.

Dina tre bästa råd för de som vill göra skillnad?

Dela med dig av egna erfarenheter du har där du lyckats med något som andra skulle ha nytta av att veta.

Visa medkänsla och förståelse för andra människors situation och visa på en annan väg ut ur problemet.

Du behöver ha en osjälvisk inställning till det du gör för andra, att känslan av tillfredställelse du får då du lyckas hjälpa till eller pengarna du eventuellt kan tjäna på din tjänst, är en bonus och inte själva ändamålet till din ansträngning.

Vi kan alla göra skillnad på många olika sätt genom att lyfta blicken från mobiltelefonen och se oss omkring, hjälpa någon att gå över gatan, plocka upp skräp som någon kastat på marken, mata småfåglar på vintern, sopsortera engagera oss i olika organisationer som arbetar för att öka förutsättningarna för ett fortsatt liv på jorden.

 

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →