Har du koll på vad som är viktigt i ditt liv? Hur många livspoäng har du? Det kan vara lite kul att kolla hur väl ditt liv stämmer med hur du önskar att leva.

Tidigare skrev jag i Allt om företagandeom vikten av att mäta annat än pengar och tid i företaget. Övningen jag presenterar här är på samma tema, att mäta livskvalitet.

Våra företag finns för att ge stöd till det liv vi önskar leva. I mitt fall har jag digitaliserat affärsmodellen så den stödjer mitt behov av frihet att bo var som helst i världen när jag vill och att frikoppla tiden från ekonomin. Allt gott och väl så långt. Affärsmodell och kassaflöde stödjer frihet. Men livskvalitet är så mycket mer än frihet.

Den här övningen kallas för Livshjulet. Första gången jag gjorde den var för 10 år sedan på en projektledarutbildning. I veckan fick jag mejl av Zeke Camusio som hade gjort Livshjulet snyggt i Excel. Här har jag designat om den på svenska.

Livskvalitet varierar i allra högsta grad från person till person och den första delen av övningen är att skriva ner vad som är viktigt för livskvalitet. Så här såg det ut för mig.

Så här såg min önskan jmf med verkligheten:

Alla dom här aspekterna är viktiga för att må bra. Jag kan lätt se vilka delar som det är för mycket av respektive för lite av. Min poäng blev:

Det finns två Excel ark i övningen. I det andra arket finns utrymme för att skriva upp handlingar att utföra för att höja de låga värdena alternativ sänka de som ligger för högt.

Här är övningen Livspoäng. Så här gör du:

  1. Byt ut vad som är viktigt till vad som är viktigt för dig.
  2. Byt ut poängen för vad som är viktigt. Det är upplevelsen av varje ämne på en skala 1 – 10 där 1 är oviktigt och 10 på-liv-och-död-viktigt.
  3. Ge varje ämne ett poäng hur du upplever det nu.
  4. Kolla diagrammen.
  5. Skriv in dina handlingar i ark nr 2.

Gav övningen dig något! Skriv gärna i kommentarerna!