Jag är stolt och glad att Jeanette Niemi vill gästblogga hos mig! Här är historien om när Jeanette blev uppsagd och startade sitt nya liv! Ett liv på egna villkor.
/Anna

”Din tjänst ska tas bort, Jeanette.”

Mod sarbarhetMitt emot mig i det lilla konferensrummet sitter min senaste chef, Robert. Han viker inte med blicken men jag kan se i hans ögon att han också är berörd av den här situationen. Novembergrå och fuktig morgon utanför fönstret. Jag känner hur tårarna fyller mina ögon och hur det krampar i halsen. Han väntar på mig. Jag försöker tänka. Kan det vara möjligt? I nästa vecka ska jag på jubileumsfest – fira att jag arbetat på TeliaSonera i tjugofem år. Är det verkligen min tur den här gången? Tur – kan det vara tur? Genom töcknet passerar en rad minnen förbi i mitt huvud. Alla kollegor som lämnat företaget genom åren på detta sätt. Alla gånger jag har tänkt att jag inte har varit på rätt plats i organisationen vid uppsägningarna för att få ta del av de fantastiska erbjudanden som kommer med att bli uppsagd på grund av arbetsbrist av en arbetsgivare som TeliaSonera. Och nu är jag tydligen på helt rätt plats i organisationen. Den första gången jag egentligen inte trodde att de skulle välja just mig.

Efter mötet tumlar jag ut. Rödmosig. Rädd. Och lycklig. Jag söker avskildhet på en toalett och ringer min man. Viskar. ”Det var min tur nu.” Tyst. Sedan: ”oj”. Jag har redan börjat förstå att mina tårar hänger ihop med rädsla att lämna det företag som har varit en stor del av mitt liv genom hela min yrkeskarriär. Jag har redan börjat förstå att jag har fått en chans att förverkliga mina drömmar. En chans som kanske aldrig återkommer.

 

Robert var min senaste chef. Som det ser ut just nu så var han också min sista. Företaget hade jag redan startat. Entreprenören och frihetssökaren bor djupt inne i mig. Jag hade börjat med att skapa hemsidor och skriva texter på min fritid. De senaste sju åren hade jag utbildat mig till personal- och beteendevetare, webbredaktör och professionell coach (enligt ICF’s riktlinjer).  Jag hade också tagit min dröm om att skriva en bok på allvar och gått en två-årig utbildning i kreativt skrivande vid Sörängens folkhögskola.

Jag famlade fram till mars. Åkte till Spanien fem veckor och skrev klart min första bok. Promenerade och funderade på hur jag Inspirationsrutan-livsmod-350ville använda tiden och vad jag ville göra i företaget. När jag kom hem visste jag. Text och skrivande är centralt i mitt liv, det har det alltid varit. Men jag har aldrig sett det som en försörjningsmöjlighet. Jag fick stöd av de pedagoger som jag stött på under min utbildningstid på ”Skrivarlinjen för distans” Elisabet Norin och AC Collin. Jag utbildade mig till skrivpedagog och utformade mina första kurskoncept. Insåg att jag har en unik kombination i det som är just jag. Att det måste bli det som jag ska sälja. Jag minns en av de sista dagarna på jobbet, ett samtal med min chef, Robert. Jag uttryckte oro för vad som skulle komma. Jag arbetade under den här tiden med kompetensutveckling för delar av Telias säljkår, t ex personlig utveckling och ledarutbildning men också säljutbildning. Jag kunde således en hel del om försäljning men min självbild var att jag inte är en säljare. Det sa jag till Robert. Han tittade på mig och sa helt lugnt: ”Jeanette, du ska sälja underbara du. Det kan inte gå annat än bra.” Då förstod jag inte vad han menade, tyckte mest att det var gulligt sagt. Med åren har det blivit tydligt för mig att detta är den inställning jag måste ha. Det är när jag är äkta och genuint intresserad av mina kunders problem som det blir bra. Riktigt bra.

De sista åren som anställd började jag också resa regelbundet till spanska solkusten för att skriva och tillgodogöra mig ljus och värme. När livet nu ändrade skepnad bestämde jag mig direkt för att det var en nödvändig ingrediens i min framtid.

Jag har inte ångrat mig en enda sekund även om jag har tvivlat då och då. Tvivel är trots allt grunden till utveckling så jag försöker ta det med ro. När det inte går så hjälper min make och några av mina vänner mig upp på banan igen. Jag har blivit kallad för modig många gånger och haft anledning att fundera över innebörden. För mig så är man modig när man möter sin egen rädsla. Och rädsla är ju något högst personligt. För mig har drivkraften att vara fri varit mycket starkare än rädslan över att inte ha en fast inkomst. Därför har detta varit den naturliga vägen för mig.

Det har nu gått ganska precis två år sedan den där novemberdagen och jag ser tillbaka på den som en av de viktigaste i mitt liv. Hade jag vågat lämna min plats utan den här knuffande hjälpen? Det får vi aldrig veta. Men jag gissar att rösten inom mig hade blivit för högljudd en dag. När det surrar och viner så mycket inom en att man inte längre hör glädjekören inför det man gör är det dags att gå vidare. Nu är jag mycket mer lyhörd inför det.

Vaga-drommaVad jag jobbar med? Jag hjälper människor att lyssna till sig själva och förverkliga sina drömmar. Jag driver Kreationslotsen  och jobbar dagligen med människor som har drömmar och mål kring kreativt skrivande. Jag erbjuder skrivkurser och coachning på distans via nätet och telefon. Gör skrivresor utomlands och i Sverige i form av sommarkurser. Jag arbetar för närvarande på mitt andra manus som handlar om skrivande. Det första, en novellsamling, letar nu förläggare.

Vad drömmer du om? Skriv och berätta gärna i kommentaren nedan. Vill du ha hjälp att förverkliga en dröm är du välkommen till ett webbinarium på temat ”Lev din dröm”. Där får du inspiration, tips och verktyg till ditt nästa steg! Anmälan via hemsidan.

Jeanette

”När tvivlen sätter in. Då finns utrymme för utveckling.”

(Jeanette Niemi)

 

Profil JN annons SkrivaOm Jeanette:

Jeanette Niemi arbetar med att förverkliga människors drömmar och mål. Som författarcoach, handledare, skrivpedagog och lektör vägleder hon i såväl texter som skrivprocessen med det kreativa skrivandet i fokus. Har en bakgrund inom facktext och är numer även verksam inom skönlitterär text. Använder även foto som uttrycksform. Författare till den kommande boken ”Nedslag i Idyllen” och ”Rivstarta ditt skrivprojekt!”

www.kreationslotsen.se | www.jeanetteniemi.se | www.facebook.se/kreationslotsen

Vill du läsa fler inspirerande historier om livet på egna villkor?


Få 7 inspirerande artiklar om ett liv på egna villkor!

Fyll i din bästa mejl nedan och få första artikeln redan idag