Den inre dialogen av dömande – när man dömer vad man tänker, säger eller gör. Dömer hårt och aldrig är bra nog. Känner du igen dig? Den inre dialogen är vad som kommer ut genom munnen. Jag kan inte nog betona vikten av att ta en titt på den inre dialogen för att driva ditt företag till den framgång du önskar.

Detta är den femte, i en serie om femtiotvå artiklar, om medberoende och företagande. Först ett par ord från livet som digital nomad.

Den här veckan spenderade jag i vackra Den Haag, Holland, staden av fred och rättvisa.

Jag har deltagit på en konferens om kvinnor och ekonomi. En fantastisk konferens! Jag har deltagit på många coachkonferenser, sociala media konferenser, podcast konferenser och liknande. På den här konferensen upplevde jag djupare kontakter än vanligt genom att vi berättade våra historier, delade framgångar, misslyckanden och hur det är att vara kvinna i olika dela av världen.

Många starka intryck att smälta! Som till exempel när Getrude berättade om sin 92 åringa moster som drar plogen över åkern i Zimbabwe och har fyrtionio barnbarn vars föräldrar har dött i aids. Ofattbart.

Vi pratade business och Getrude berättade hur hon skrev boken om sitt liv för att generera inkomster till barnens utbildning i byn.
Jag beslutade mig att undersöka om vi kan ordna en konferens i Sverige och jag kommer att åka på fler konferenser som denna världen över.

Bild tagen strax innan jag föreläste på Women Economic Forum

När jag dömer vad jag tänker, säger och gör

”Nej, inte igen! Att jag aldrig lär mig? Varför gjorde jag det igen?”

”Hur dum får man vara? Jag borde ha förstått bättre. Jag borde veta bättre.”

Känner du igen sådana tankar? Ofta är dom ännu värre. Många av oss dömer oss själva hårt i den inre dialogen.

Den inre dömande dialogen kommer från vad vi lärt oss som små barn. Den är där för att skydda oss. Många av oss har upplevelser i barndomen där vi behövde beskydd. Upplevelser där vi kände oss övergivna och ingen vuxen fanns där att skydda oss. Eller de vuxna som skulle ge skydd var de vi skyddade oss mot.

Som medberoende har vi skapat oss många lager av skydd på det här sättet.
Den inre dömande dialogen kommer gärna ut genom munnen då vi talar med andra. I vårt företagande är det besvärligt om det kommer ut fördömanden till kunder, samarbetspartners eller anställda. Det kan bli riktigt besvärlig och dramatiskt!

Jag hade en händelse i veckan då en person, som skulle kunna bli en samarbetspartner, frågade mig om min budget för ett event och sedan fällde en dömande kommentar om mitt svar. Det var inte smart! Jag känner mig inte bekväm att gå vidare med henne utan att ha berättat vad den dömande kommentaren gjorde med mig. Det kändes som en stor risk att berätta hur jag kände det. Sårbart! Samtidig vet jag att det är enda vägen för att det ska kunna bli något samarbete överhuvudtaget.

Hur reagerar du om en partner, säljare eller vän fäller en dömande kommentar? Eller att du bara känner av dömandet i hur de beter sig kring dig?

Eller hur! Det kan dra igång vilka dramer som helst på insidan!

Jag rekommenderar å det varmaste att ta en titt på den inre dialogen och träna på att vara vänlig med dig själv. Då kommer den yttre dialogen att vara vänlig och affärerna kommer att gå strålande!

Detta är en artikel i en serie om femtiotvå artiklar om medberoende och företagande. Här finns organisationen för medberoende.

Nästa vecka läser du om ha-nivån. Hur stor är din ha-nivå? Hur mycket kan du ta emot av pengar, gåvor, kärlek, vänskap?

Jag bjuder dig på fri utbildning varje söndag! Klicka här: https://annaaberg.se/fri-utbildning/