Om vi delar vidare gör vi alla skillnad

Gör du skillnad?

Gör du skillnad? Brinner du för att göra skillnad? Får jag intervjua dig?

Så skrev jag på facebook för ett par veckor sedan. Jag fick 70 svar! Svaren fortsätter att strömma in.

Jag läser bidragen, känner vördnad, värme och glädje att få ta del av alla som gör skillnad.

I min förändring till Frihet 2.0, som innebär att jag vill göra skillnad, vill jag undersöka vad det innebär att göra skillnad. Jag vill bli inspirerad, se att göra skillnad från olika perspektiv, lyfta fram de som gör skillnad, se projektidéer, samskapa, dela och inspirera fler till att göra skillnad

En artikel om dagen kommer att publiceras om att göra skillnad. Publiceringen fortsätter så länge artiklar kommer in.

Vill du också vara med? Mejla: anna.aberg @ annaaberg.se skriv Att göra skillnad i rubrikraden så skickar jag dig frågorna.

Per lär ut hur vi får frön att växa enligt Buddistiska Diamantskäraren.

Om vi delar vidare gör vi alla skillnad

Mitt namn är Per Flood och är sedan 8 år tillbaka bosatt i Shizuoka, Japan. Detta är mitt första år som pensionär, men som många pensionärer säger, ”Nu har jag fullt upp och göra!” Jag undervisar japaner engelska, coachar och hjälper människor när och fjärran, stöder min hustru i hennes verksamhet inom aromaterapi och event management och studerar klassisk asiatisk vishet.

Mitt tidigare verksamma yrkesliv spenderade jag inom transportbranschen i flera delar av världen i varierande chefspositioner. Efter drygt 25 år av flackande runt klotet tog liksom luften slut och jag bestämde mig återvända till Sverige. Vid den tidpunkten hade något vaknat inom mig, något som sa åt mig att det fanns mer att göra, något viktigt, något som gjorde skillnad. Jag visste inte riktigt vad det var men som av en slump såg jag på internet att Statens Räddningsverk (SRV) sökte räddningsverkare. Så jag ansökte, blev antagen, gick utbildningen och hamnade i poolen för hjälp och räddningsverksamhet. Min arbetsgivare var införstådd – trodde jag – med att jag kunde bli kallad att åka till något katastrofområde i världen.  Strax efter inträffade den katastrofala cyklonen och tsunamin i Myanmar och mycket riktigt så blev jag kallad. Jag gick till min chef och berättade det hela och han såg på mig och sa, ”Om du åker behöver du inte komma tillbaka hit!” Det var en av mina värsta stunder i mitt liv. Jag ville säga upp mig men i det ögonblicket var jag viktigare än de lidande i Myanmar. Jag gick hem på kvällen och grät över min egen svaghet.

Några år senare träffade jag min hustru och det var hon som introducerade mig till boken The Diamond Cutter eller Diamantskäraren som blev titeln på den svenska översättningen. Ibland tycker jag den japanska titeln är mer passande ダイヤモンドの知恵 – Diamantens vishet.

I och med detta hade jag funnit det sätt, min väg, att göra skillnad. Visheten i diamanten kom liksom en underbar födelsedagspresent en dag för cirka 10 år sedan.
Buddhas 2500 år gamla ord och undervisning, bringar klarhet och breddar vägen till glädje och frid. Insikten att ”orsak och verkan” aldrig kan svika dig. Vad du än vill ha i ditt liv måste du först ge till någon annan. Precis som om du vill ha ett äppelträd i din trädgård måste du först plantera ett frö.

Denna insikt och förståelse delar jag frivilligt med alla jag möter, jag planterar små frön varje dag. Ibland ett och ett, ibland hela frösäckar!

Jag ville så gärna göra skillnad genom att lindra smärtan i de oroshärdar och katastrofområden runt om i världen. Nu känner jag att det är möjligt om var och en förstår var saker och ting i vår värld egentligen kommer ifrån. Buddha visste och delade med oss. Om vi delar vidare gör vi alla skillnad.

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →