I den här artikeln får du de fyra bästa områdena att ha koll på som digital nomad.

I vinter har jag rest jorden runt. Alla ställen har sin charm.  Hitintills, när jag har funderat på om jag vill återkomma till en plats, har det funnits en tvekan – kanske finns det ett bättre ställe?

Här i Ubud på Bali finns ingen tveka, jag trivs jag som fisken i vattnet! I Ubud är kreativa entreprenörer, yogis och expats från olika länder. Det är billigt. Ett rum kostar 115 kr per natt inklusive frukost. Maten är fantastisk och en lunch eller middag kostar kring 50 kr. Månadskostnaden att leva i Ubud är 7 000 kr per person. Ubud sägs ha den bästa vegetariska maten i världen.

Digital-nomad

Häng med till Bali du också! Nästa vinter ordnar jag Kontoret i solen i Ubud. I Kontoret i solen kan du hänga med likasinnade som älskar att vara i solen under vintern och jobbar via webben. Du kan även lägga på utbildning och coaching för att bygga webbföretaget som gör dig fri att jobba smart och från vart som helst. Mer information kommer om några veckor.

Fyra områden att ha stenkoll på som Digital Nomad

I den här artikeln lär du dig:

 • skillnaden på att vara turist, bofast eller mitt i mellan
 • hur du väljer vilka länder du besöker
 • hur du packar
 • hur du skapar tillräcklig disciplin och produktivitet

Skillnaden på att vara turist, bofast eller mitt i mellan

Som turist lever man ett fritt liv utanför de vanliga rutinerna. Inget arbete, sovmornar, man besöker sevärdheter, äter på restaurang, dricker vin och sjunger karaoke.

Som bofast har man vardagsrutiner med mer eller mindre fasta tider, mat hemma i köket, jobb, vänner, man kopplar av med träning, tv och läser böcker. Kanske man engagerar sig i närområdet och är med i föreningar.

En digital nomad är mitt i mellan turist och bofast. I början av digital nomadlivet är det lätt att leva som turist men längden orkar man inte  med vin, fest och sång. Restaurangmaten är inte god efter ett år eller så. Man lessnar helt enkelt.

Det blir naturligt att man hyr lägenhet med kök i länderna man besöker. Man lär sig laga mat med de lokala råvarorna. Kroppen vill ha regelbunden träning, näringsrik mat och rutiner.

Som digital nomad fortsätter man att äta hälsosamt och träna fast man byter land. Det går fint att hitta träningsmetoder när man reser. Jag bor t ex gärna vid en pool så jag kan simma eller vid en yoga studio så jag kan göra yoga. Ofta finns det erbjudanden med halva priset för första månaden på gymn och yogastudios. Super när man stannar några veckor på ett ställe.

Man kan också träna själv framför datorn. YouTube är ett ett bra ställe att ladda ner gratis träningsprogram. Ett tag tränade jag Zumba varje morgon framför datorn.

Att  promenera för att se omgivningarna är både motion och att turista.

Livet som digital nomad innehåller rutiner precis som för en bofast, skillnaden är att platserna och människorna varierar.

Det är lätt att komma in i gemenskap i närområdet där man befinner sig även för kortare perioder. Det är en av de stora gåvorna med att resa – att lära känna många härliga människor över hela planeten. Här i Ubud deltar jag i närområdet via Yoga Barn och Hubud.

Hur du väljer vilka länder du besöker

När hela världen ligger framför fötterna och man kan resa var som helst kan det vara svårta att välja. Har följer tips på hur man kan välja länder att besöka.

Colin Wright har en omröstning på sin sida där han låter besökarna avgöra vilket land han ska besöka. Han byter land var fjärde månad. Syftet är att bo som lokalbefolkningen och verkligen ha upplevt landet inifrån.

Natalie Sisson har som mål att ha besökt hälften av världens alla länder.

Många digitala nomader hänger i Chiang Mai, i Thailand. Just nu är bland annat Amy Scott där.

För mig som reser själv har det varit trevligt att resa till ställen där jag känner till folk. Det har också varit en fördel att resa till länder där dom talar engelska. Till hösten ska jag lära mig spanska för att lättare kunna resa i Latinamerika.

Om man har Sverige som marknad kan första landet som digital nomad med fördel vara i samma tidszon som Sverige. Det är lite bökigare att jobba mot Sverige från andra tidszoner.

Hur du packar

Packning för digitala nomader är en hel vetenskap. En del reser med bara en ryggsäck andra med ett par väskor.

Här får du bästa tipsen jag samlat än så länge.

Det är smart att ha väskor med lås på för att känna sig trygg att lämna datorn på rummet. Här är en smart väska som jag fick tips av Kristian Borglund, som man låser fast i sängramen.

Mina väskor är av hårdplast och med lås. Hårdplast är bra så man kan använda väskan att sitta på när det är lång väntan på flyg, buss, tåg och båtar. Det är bra med en klar och tydlig färg för enkelt känna igen väskan på bagagebandet.

Digital-nomad-väskor

 Bild: Väskor i hårdplast och med lås i en ovanlig färg för att lätt synas på bagagebandet.

De viktigaste sakerna för en digital nomad:

 • dator
 • pass
 • biljetter
 • betalkort (ICA kortet är bästa resekortet då de inte tar avgifter på uttag utomlands. Ha flera kort då det kan vara olika vilket kort som funkar i bankomater i olika länder.)

Allt går att fixa nytt under resans gång. Jag har köpt nya datorer i Los Angeles och fixat nytt pass i Hongkong. Det är ingen fara om saker försvinner eller går sönder. Det kostar bara pengar och tar tid  att fixa nytt 🙂

Böcker har jag i Kindle som jag läser på datorn eller i mobilen. Det är fantastiskt att ha med sig hela sitt bibliotek var man än är.

Kläder beror lite på var du reser. På min jorden-runt-resa hade jag:

 • ett par jeans
 • tre T-shirts
 • två klänningar
 • två par shorts
 • fem trosor
 • två par sockar
 • tre par skor
 • en hood tröja
 • en blus
 • träningskläder
 • regnjacka
 • schal

För smart packning rekommenderar jag att följa Travel Fashion Girl. Hon har bra tips för både tjejer och killar.

Hur du skapar tillräcklig disciplin och produktivitet

Många undrar hur man kan vara disciplinerad och produktiv när det är blå himmel, strålande sol och ett nytt spännande land utanför dörren.

Första tiden var det svårt att vara disciplinerad. Jag tycker man ska ge sig ett halvår utan krav på prestationer. När man börjar leva sitt drömliv är man som förälskad, euforisk och lycklig. Man njuter av det nya livet och lever lite som en turist. Efter ett halvår upp till ett år blir drömlivet mer av vardag och man landar i verkligheten. För en del blir det lite av en baksmälla och man blir lite låg. Det kan ta några månader tills man har acklimatiserat sig. Det är bra att ge sig utrymme att vara förälskad i det nya livet och utrymme att ta hand om baksmällan.

När man ha landat i att drömlivet är vardag börjar man hitta rutiner. Då är det mycket lättare att vara disciplinerad och produktiv.

Eftersom jag arbetar på den svenska marknaden styr tidszoner arbetsdagen. I Asien har jag fri tid på morgonen och jobbar eftermiddag. I Nord-  och Sydamerika jobbar jag morgon och är ledig på eftermiddagen.

Min modell för produktivitet är att föra in allt i kalendern. Kalendern är min chef. Mina dagar består av längre pass med samma typ av arbetsuppgift t ex skriva bok, skriva blogginlägg, skapa online utbildning.

Ett bra sätt att hålla produktiviteten uppe är att jobba 40/20, dvs att jobba 40 minuter och ta paus 20 minuter. Sätt mobilen på ringning och ta paus. Då blir det korta sprintlopp som är lätta att överblicka och produktiviteten ökar.

Tid för möten buntar jag samman till ett par timmar om dagen. En bra möteskalender när man arbetar i flera tidszonär är scheduleronce.com.

Resdagar jobbar jag en stund på flygplatser bara för att jag blir kreativ av all rörelse på flygplatser. Ibland jobbar jag även på flyget men oftast ser jag film eller lyssnar på podcasts. Dagar före och efter resor tar jag ledigt. Jag har rejält med resfeber och när jag kommit till ett nytt land vill jag se mig omkring och turista lite innan jag går tillbaka till att arbeta måndag till fredag och vara ledig på helgen.

Med jetlag är det ingen idé att jobba – planera ditt arbete så du kan sova när helst du behöver för att komma till rätta med jetlaggen! Man blir knäpp – ha inga kundsamtal, inga möten eller annat som kräver din fulla närvaro.

Har du frågor om att leva som digtial nomad? Låt oss luncha tillsammans, digitalt så klart, den 23 maj kl 12 – 13! Jag berättar mer om att leva som digital nomad och du ställer alla frågor du vill!

Reservera din plats på lunchen här.

Ta del av gratis utbildning varje söndag om att bygga webbföretag och leva ett fritt liv – prenumerera här.