Du vet när man försöker sälja till de som inte vill köpa och kunden är inte är tillgänglig! Detta är den tredje, i en serie om femtiotvå artiklar, om medberoende och företagande.

Artikeln handlar om  sälja till de som inte vill köpa. Det är vanligt och gör försäljning svårt och komplicerat. Men först ett par ord om livet som digital nomad.

I veckan var jag i Stockholm för att söka visum till USA. Jag stannade fyra dagar för länge 2013, utan att jag visste om det och nu måste jag alltid söka visum.

Det var nervöst att ansöka, kände mig misstänkliggjord, ifrågasatt och dum som begått ett sånt idiotiskt misstag. Personalen på ambassaden var vänlig och hjälpsam och jag fick mitt visum! Jag är så glad!

Igår bokade jag min resa till USA. I vår kommer jag att föreläsa i Den Haag, London och senare i maj i New Delhi. Där emellan blir det London, USA och Köpenhamn. Jag blir alldeles pirrig i magen av att planera resorna!

Månen stiger upp. En bild från flygplanet upp till Umeå.

När du försöker sälja till de som inte vill köpa

Igår hade jag  en obehaglig känsla i hela kroppen vid ett möte. Det kändes som om energi låg under huden och rörde sig irriterande fram och tillbaka. Jag ville inte känna obehaget så jag tryckte ner det. Log istället och fortsatte att delta på mötet.

Känslan var kvar när jag vaknade i morse och jag tittade på vad som hade hänt.

Mötet skulle vara en dialog med frågor och svar. Personen som ledde mötet ändrade förutsättningarna och gjorde det till ett säljmöte istället. Hon ställde frågor om vi var ok med en presentation hon gjort till oss. Det var vi, men vi förstod inte att presentationen var försäljning.

Någonstans mitt i mötet fattade jag att det här inte skulle bli vad jag förväntat mig. Jag vågade inte säga något för jag ville inte göra de andra obekväma. Istället satt jag med min känsla av obehag och log ett allt stelare leende.

Det blev konstig stämning på mötet och det blev inte mycket försäljning.

Det som hände är aktivt medberoende i många perspektiv.

Några kännetecken för medberoende är att man:

  1. inte känner och respekterar gränser, varken sina egna eller andras.
  2. manipulerar för att försöka kontrollera resultatet
  3. vill ta ansvar för andra
  4. lägger ansvaret för sitt beteende på andra
  5. förnekar det som är
  6. gör sig till offer
  7. känner skuld och skam

Från Codependent no more, Melody Beattie.

Personen som höll mötet manipulerade för att försöka kontrollera resultatet av mötet – försäljning. Hon använde överraskning och sa inte hela sanningen om att hon ville göra en säljpresentation.  Hon respekterade inte våra avtalade gränser om vad mötet skulle handla om.

Jag agerade medberoende genom att inte uttrycka att jag kände mig obekväm, jag ville skydda mig själv och gruppen från obehagliga känslor.Jag skulle till och med ha kunnat gå så långt att göra mig till ett offer och skylla på henne, eller att vilja rädda gruppen från en manipulator, eller att bli förbannad på henne och skälla ut henne. Jag ska ärligt säga att alla de tankarna for genom mitt huvud. Det kallas drama triangeln.

Det finns alltid den där lilla rösten på insidan som säger – stop, det här känns inte bra! Jag lyssnade på den i efterhand den här gången, men jag lyssnade på den. Jag skickade ett meddelande i morse till hon som ledde mötet och frågade om hon vill ha återkoppling. Håll tummarna att hon vill och att jag kan ge återkoppling vänligt och med respekt.

Jag sätter en ära i att träna på att känna efter och bara sälja till de som vill köpa.

Har du försökt sälja till de som inte vill köpa? Hur hanterar du det?

Detta är en artikel i en serie om femtiotvå artiklar om medberoende och företagande. Här finns organisationen för medberoende.

Nästa vecka läser du om kopplingen mellan beslut och inkomster

Jag bjuder dig på fri utbildning varje söndag! Klicka här: https://annaaberg.se/fri-utbildning/

Comments