Gör du skillnad? Brinner du för att göra skillnad? Får jag intervjua dig?

Så skrev jag på facebook i måndags. Jag fick 55 svar! Svaren fortsätter att strömma in.

I min förändring till Frihet 2.0, som innebär att jag vill göra skillnad, vill jag undersöka vad det innebär att göra skillnad. Jag vill bli inspirerad, se att göra skillnad från olika perspektiv, lyfta fram de som gör skillnad, se projektidéer, samskapa, dela och inspirera fler till att göra skillnad

En artikel om dagen kommer att publiceras om att göra skillnad. Publiceringen fortsätter så länge artiklar kommer in.

Vill du också vara med? Mejla: anna.aberg @ annaaberg.se skriv Att göra skillnad i rubrikraden så skickar jag dig frågorna.

Härlig känsla hos Eja!

Att göra skillnad – Inkluderande utbud med hållbarhetstänk

Jag är Eja Jess. Jag driver Ejas glasscafé, ett litet naturskönt & glassigt paradis mitt i Åkulla Bokskogar i Halland.

Jag gör skillnad genom att, för det första, vara inkluderande i mitt utbud. På Ejas har vi glass för de flesta smaker och inriktningar, allt ifrån livsstilsval till intoleranser & allergier. Vi har således inte bara gräddglass utan även mejeri-, ägg- & glutenfri glass samt dito våfflor för att fler ska kunna njuta mer. Det ska alltid finnas ett alternativ för alla hos oss! Tillsatsfritt & äkta vara.

För det andra jobbar vi hårt med hållbarhetstänk, hållbar turism- & besöksnäring och att lämna ett så litet miljöfotspår som möjligt. Därför är majoriteten av vår glass tillsatsfri och godkänd av Äkta Vara. Vi återbrukar & återanvänder så mycket som går i trädgård, servering & glasseria när vi bygger, planterar, gör skyltar & dekorerar i stället för att köpa nytt och bidra till onödig konsumtion.

Träd som fällts har behållts för att främja djurlivet, engångsmaterial håller vi komposterbara/återvinningsbara, och vi är även medlemmar i Karma där det säljs kort datum varor och liknande för att minska matsvinnet.

Vi deltar även just nu i ett LEADER projekt med en busstur mellan Varberg stad & olika besöksmål i Åkulla friluftsområde som en del i ett hållbart turistande.

Jag älskar att fika!! Så när det gäller inkludering grundar det sig i att en bekant fick upp ögonen på mej för hur vansinnigt tråkigt det är när sällskap inte kan fika/äta/njuta nått litet gott tillsammans…. och hur vanligt det är med både mjölkprotein- & glutenintolerans. Samt att väldigt få caféer bryr sej särskilt mycket om det. Oftast finns nån torr kaka & på glasshaken blir det sorbet eller möjligen laktosfritt på sin höjd. Jag ville kunna erbjuda samma njutning för fler, utan att ruinera de som behöver annat. Så nu kör vi (oftast) 50/50 i utbudet mellan ’vanligt’ & ’special’

När det gäller hållbarhetstänket så…ja jag bor i ett av västkustens vackraste naturvårdsområden. Jag är av naturreligion. Min släkt på morfars sida är känt som ’skoafolket’ (skogsfolket) Kanske ligger naturen mej varmt om hjärtat lite av födsel & ohejdad vana. Ser man till världen i stort så känner jag att det finns liksom ingen planet B, vi måste alla göra vad vi kan för att hjälpa moder jord att leva läääänge!

Att se hur glada, lyckliga och betydelsefulla människor får känna sej när de hittar fika som de kan äta utan att bli sjuka fluffar hjärtat enormt och gör varje knorr på vägen till bra produkter värt mödan! Vi har haft ett av de svårast mjölkallergiska barnen i Sverige på besök och hens glädje över att kunna äta en glass som inte var Piggelin var fullkomligt hjärtkramande.

Att kunna sitta och njuta härlig natur och rikt djurliv ända inpå husknuten är själshöjande. Likaså att tänka att vi drar vårt strå till miljöstacken när nån köper från Karma, eller jord från komposten används i trädgården får själen att skutta litt’ extra. Vi räddar kanske inga isbjörnar direkt, men många bäckar små….

Dina tre bästa råd för de som vill göra skillnad?

  1. Hitta vad som fluffar hjärtat på dej och låt det växa fram allt eftersom.
  2. Var sann, mot dej själv och andra.
  3. Kom ihåg att lite är bättre än inget, spara på jumbostegen och ta ett steg i taget om det behövs.

Ingen kan göra allt men alla kan göra nått!

Goaste hälsningar

// Eja Jess Nyström

 Time is precious – waste it wisely!