Den här artikeln handlar om de svåra sakerna i att driva företag – och dom är många! Men först några ord om livet som digital nomad.

Efter en vecka i värmen i Las Palmas är jag glad och nöjd 🙂 Trivs verkligen med sol, hav och blå himmel. Dagarna tillbringar jag på kaféer och restauranger där det finns wifi så jobbet går enkelt. Kvällarna tillbringar jag med vänner och god mat. Livet är gott!

Idag startar Content Bootcamp här i Las Palmas. Tio småföretagare från Sverige har landat och vi ska, under sju dagar, jobba intensivt med deras innehåll för webben. När småföretagarna flyger tillbaka till Sverige kommer de att ha färdigt material för kurser, marknadsföring och försäljning för månader framöver.

Svåra-saker-600Bild från välkomstmiddagen Content Bootcamp Las Pamas.

Svåra saker

Att driva företag är minsann inte en dans på rosor! Många anställda tror att vi småföretagare tjänar massor med pengar och lever ett enkelt liv. Så kan det vara, men vägen dit är fylld av svåra saker som vi sällan pratar om.

Med den här artikeln vill jag lyfta de svåra sakerna för att synliggöra dom och skapa dialog kring det vi sällan pratar om.

Exempel på en svår sak var när jag var på semester i Indonesien 2011. På den tiden hade jag anställda och ett mer ”vanligt” företag än det jag har nu. En morgon, i Padang Bai på Bali, sätter jag frukost kaffet i halsen när jag läser mejl från min största kund. Kunden står för 80% av intäkterna. Helt plötsligt har kunden fryst all aktivitet! Det är helt stopp på affärer, på obestämd tid. Jag förstår att, när jag kommer hem, måste jag säga upp anställda. Det kommer att bli en katastrof för  dom och deras familjer. Det är svårt, tungt och jag önskar att jag kunde göra något. Önskar att jag hade en magisk trollstav som gjorde allt bra igen.

De svåraste sakerna jag upplevt med att driva företag är att:

  • hantera rädslan för att inte sälja tillräckligt
  • ständigt ta beslut
  • ständigt lära mig nya saker
  • förutsättningarna ständigt förändras t ex när stora kunder säger upp avtal
  • ha ansvar för anställda
  • vara rädd att gå i konkurs
  • hantera besvärliga kunder
  • omgivningen inte tror på eller förstår det man gör

Nu till det viktigaste av allt! Vad tycker du är det svåraste med att driva företag? Skriv i kommentarerna nedan!

Lär dig mer om att jobba mindre och tjäna mer. Workshop den 4 december. Gratis så klart! Reservera din plats här:

Workshop om att jobba mindre och tjäna mer.

Vill du hitta affärsidén som ger mer frihet i livet? Den 8 december startar ny utbildning! Eftersom det snart är jul så får du två platser till priset av en. Reservera dina platser här:

Utbildning för att hitta din affärsidé.

Nästa vecka får du 10 punkter för att hantera när allt går åt h-vete!

Missa ingen lektion! Prenumerera på den fria utbildningen i hur man bygger webbföretag!