Den här artikeln handlar om när man blir besviken då andra tackar nej till ens hjälp.  Artikeln är skriven i perspektivet företagande och medberoende. Men först några rader från livet som digital nomad.

De senaste två veckorna har jag varit på utbildningar och verkligen blivit genomarbetad!

Det viktigaste jag lärde mig på Business Intensive var att ett gott ledarskap kommer ur lust, glädje, klarhet, att se alla i teamet och att skapa genuin kontakt. Jag lärde mig också att se allt i mitt företag som en spegel av mig.

På ledarskaps- coachprogrammet i London lärde jag mig att acceptera när jag inte vill prata eller synas.

Nu är jag är tillbaka i Köpenhamn. Det är intressant att varje gång jag gör ett stort beslut, den här gången att sluta resa och bli bofast i Köpenhamn, så möts jag av bestarna vid porten.

Med bestarna vid porten menar jag att jag möts av förföriska möjligheter som tar bort mitt fokus från det jag egentligen vill göra.

Den här gången möttes jag av två förföriska bestar:

  1. Jag kom till London och kända ”Herregud! Det är här jag vill bo!”
  2. Jag blev erbjuden ett uppdrag i Hongkong som skulle betala bra

Jag var så nära att välja London! Två möjligheter till boende gick om intet och jag insåg att jag vill bo i Köpenhamn.

Jag var så nära att ta uppdraget i Hongkong! Insåg att jag vill ge mig själv fullt fokus på mitt företag och utbildningen jag går i London.

Att det alltid ska vara så svårt! Även fast jag vet att bestarna vid porten gör mig till kvinnan som kan ta emot det jag vill ha – att vara bofast i Köpenhamn ett tag.

Ibland är det svårt att se bestarna vid porten och tacka nej 🙂

När du blir besviken då andra tackar nej till din hjälp

Jag lyssnade till en föreläsning igår, irl med Rafael Martinez. Rafael talade om att bygga tribes och communities.

En sak jag tog med mig från föreläsningen var att när man kommer till en ny tribe, en ny community så vill man gärna bidra. Grejen är att triben har sin egen kultur, sitt eget sätt att uttrycka saker och ting.

Rafael sa att när man ger hjälp utan att lyssna till  vad triben vill ha och hur de uttrycker det så kommer de att tacka nej. De tackar nej antingen genom att säga nej  tydligt och klart eller de låssas ta emot din hjälp och gör sedan inget av din hjälp.

Man blir besviken när folk inte tar emot ens hjälp. Man vill ju så  väl. 

Jag har ägnat tid till att lyssna till Geshe Michel de senaste dagarna. Tack Mai Vu för tipset!

Geshe Michel pratar om att när vi har pengar så vi inte behöver tänka på pengar, allt vi vill är att hjälpa andra. Det känns gott och fint att hjälpa andra.

När hjälpen kommer utan att man är lyssnad på så känner man sig missförstådd och kan inte ta emot den.

Som medberoende har vi en väl utvecklad ”räddare” som kommer ur att vi försökte rädda den missbrukande personen i vår närhet när vi var barn. Vi var övertygade om att missbrukaren inte visste hur de skulle räddas, vi visste. Vi fick bevis på deras oförmåga om och om igen och skapade ett mönster av att rädda genom att veta bättre än andra.

När vi hjälper andra med utgångspunkt i räddaren frågar vi inte efter vad de vill ha, vi lyssnar inte på deras uppfattning om problemet. Och de tackar nej.

Som företagare skapar detta mönster att vi säljer dåligt då vi inte lyssnar på vad kunderna vill ha och hur de uttrycker det.

Har du en aktiv räddare? 

Detta är en artikel i en serie om femtiotvå artiklar om medberoende och företagande. Här finns organisationen för medberoende. 

Det finns även 12 stegsprogram för företagare som är i skuld och/eller har ett beteende av att tjäna för lite, DA.

Nästa vecka läser du om att överösa med gåvor och tjänster för att påverka.

Jag bjuder på fri utbildning varje söndag! Klicka här: https://annaaberg.se/fri-utbildning/