Ann-Catrin Hansson har skickat mig många bra frågor om vilka verktyg man ska välja för att lyckas på webben. Till sommaren kommer flera artiklar om den Ultimata verktygslistan för att lyckas online.

Idag får du ett smakprov med Ankis första fråga. Så här skriver hon:

”Tack för din inspiration. Tar till mig allt du skapar då jag får ökad kunskap. Vad gäller teknik så är jag förbryllad över vad man ska välja. Det finns massor att välja på men jag är ute efter kvalitet. Webbkamera, mikrofon, headset, val av plattform till kurser etc. Vore skönt att bara få en lista på vad jag behöver för tekniska prylar och sedan bara köpa in.

Vad gäller mikrofon till datorn. Headset med inbyggd mikrofon i all ära men man ser ut som att man arbetar i ett flygtorn så stora är de :):). Förslag på mikrofon som man inte behöver ha kopplat till headset?”

Headset för att delta i skypemöten, webinars och kurser

Använd alltid headset när du är med på ett skypemöte, webinar eller en kurs. Utan headset blir det ofta eko som saboterar hela mötet. Du kan med fördel använda samma headset som du använder till mobilen. Det är enkelt och snyggt om samtalet filmas. Mobilens headset pluggar du in i datorns högtalaringång. Du kan med fördel använda datorns egen mikrofon.

Webbkamera och headset med kvalitet för att skapa kurser

När du skapar film och ljudfiler för kurser kommer du långt med datorns/mobilens kamera och mikrofon. Dagens datorer/mobiler har mycket bra inbyggd utrustning.

Vill du investera i externa prylar så räcker det med ex vis Logitech H340, ca 300 kr. Till din mobil kan du köpa en extern mikrofon med puff för högre kvalitet när du spelar in film utomhus. De finns på Claes Ohlsson, Media Markt och liknande affärer för ca 200 kr. Du kan använda samma externa mikrofon till din dator om du har ett uttag för mikrofon.

En extern webbkamera med god kvalitet är exempelvis Microsoft LifeCam HD-5000 för kring 350 kr.

När du spelar in film och ljud till kurser – se till att vara i ett tyst rum. Ibland hyr jag rum särskilt för att de ska fungera som studio.

Val av plattform för kurser

Det finns många plattformar för kurser. Du vill ha en plattform som krunchar dina filmer så de går att ses på mobiler och plattor. Du vill ha en plattform med stöd för leverans av text, bild, ljud och bildspel. Till sist är det många plattformar som tar betalt per deltagare  – du vill betala per år eller månad.

Vi (Ann, Ann och jag i Digitala Affärsmodeller) använder Kajabi App. Kajabi App Pro krunchar dina filmer. Kajabi innehåller även funnels (system för att marknadsföra dina kurser) och betalsystem.

Den bästa på marknaden sägs vara Ontraport (vi går över till Ontraport i januari). Ontraport är ett helhetssystem som, förutom allt Kajabi har, även innehåller webbhotell för din WordPress sida, nyhetsbrev och mycket mer.

Vilken mikrofon använder du? Skriv i kommentarerna!

Ultimata verktygslistan startar i juni och kommer bland annat att innehålla:

  • Hemsidans absoluta måsten för att lyckas bli intressant?
  • Dator?
  • Övriga bra att ha prylar?
  • Försäkringar när man arbetar i andra länder?
  • Extern hårddisk för att spara sina arbeten eller gör du det i dropbox?
  • Program att ha för tex bildhantering?
  • Andra ”måste ha” program och appar till datorn?
  • Bästa tipsen för att underlätta arbetet?